12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Maslinasko društvo Boka i Maslinada iz Budve udružuju se u klaster, kako bi…

Maslinarsko društvo Boka

Članovi uprava Udruženja maslinara “Boka” i “Maslinada” (Budva), dogovorile čvršću sradnju, povezivanjem svojih organizacija kroz neki od zakonom podržanih oblika udruživanja.

Cilj ovog čina svakako nije, niti može biti, poništavanje ili gubitak identiteta i integriteta bilo koje od organizacija, već bolje pozicioniranje svih maslinara iz Boke čiji je dio i Budva, u kreiranju politika razvoja sela i poljoprivrede, na svim nivoima planiranja, donošenja i sprovođenja odluka od značaja za maslinarstvo.

To podrazumijeva potpunu jednakost u odnosima i pristupu informacijama, fondovima, inovacijama, javnom zastupanju… Jednostavno, odbrana interesa maslinara…

Skoro 20 godina, stara ideja o okupljanju maslinara cijele Boke u organizaciju koja će obavljati funkciju tehničkog servisa za oba udruženja, najzad, dobija željen epilog.

Povezivanje dvije organizacije, poznate (Budva već više od 20 godina) po svom zalaganju za obnovu i unapređenje maslinarstva i proizvodnju Ekstra djevičanskog maslinovog ulja na teritoriji i sa ukusom Boke, na putu je da se ostvari u dogledno vrijeme.

Maslina

Nakon neuspjelog pokušaja organizovanja svih udruženja maslinara u Crnoj Gori, 2015. godine  zbog neprihvatljivog prijedloga Barana o načinu organizovanja i djelovanja nacrta organizacione strukture i odnosa u “Nacionalnom udruženju crnogorskih maslinara” s kojim se nisu složila udruženja iz Budve i Boke, u kome bi Barani imali vodeću ulogu u odlučivanju i raspodjeli “dobara”, pitanje je ostalo na čekanju.

U razgovoru između predsjednika Uruženja maslinara Budve “Maslinda” i članova UO Društva maslinara “Boka”, na sastanku u ljeto 2019. godine u Lastvi Grbaljskoj, zaključeno je, na obostrano zadovoljstvo, da “nema više odlaganja jer, situacija koja već decenijama i pored svih napora i ulaganja za jačanje maslinarske proizvodnje, nije dala očekivane rezultate, te stoga, treba pristupiti uvođenju promjena i jačnju međusobne saradnje kako bi se brže i efikasnije djelovalo na rezultate, precizirane još u osnivačkim aktima, oba naša udruženja.

Zbog situacije sa korona virusom, svi su sastanci i dalji koraci odloženi ali kako se ovome ne nazire pošten kraj, maslinari Budve i Boke, naći će prihavtljiv način da svoju namjeru, sprovedu u djelo.

Najčitanije