23 C
Kotor

Slušaj online radio

Master zidnog slikarstva Sandra Pavlović Ranković – Kroz likovni izraz podsjetila na metanoju u svom duhovnom životu

Iz postavke Metanoja

Master zidnog slikarstva Sandra Pavlović Ranković predstavlja se retrospektivnom izložbom u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”u Budvi


Akademska umjetnica Sandra Pavlović Ranković, master zidnog slikarstva, predstavlja se likovnoj publici u Budvi retrospektivom radova nastalih poslednjih 15 godina stvaralaštva na izložbi pod nazivom “Metanoja”, koja je u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” otvorena u postavci kustoskinje Danke Mitrović, diplomirane vajarke. Metanoja uhrišćanskoj teologiji se obično shvata kao „preobražavajuća promena srca”, a posebno kao “duhovno obraćenje“. Termin sugeriše odricanje, promjenu mišljenja, pokajanje i pomirenje, a umjetnica je kroz svoj likovni izraz pratila promjene u svom duhovnom životu.

-Izlažem slike iz različitih serija jer želim da ukažem na kontinuitet u razvoju tema vezanih za suštinska pitanja, pitanja o smislu: odakle dolazimo, ko smo i kuda idemo. Kroz traganje, naslućivanje, likovni izraz se menja prateći metanoju u mom duhovnom životu. U želji da će ova izložba oplemeniti, podstaći na promenu posetioce, radujem se svakom susretu u galeriji Spomen-doma „Stefan Mitrov Ljubiša”, kazala je umjetnica. Izložba je otvorena u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Iz postavke Metanoja

Sandra Pavlović Ranković je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsjeku Zidno slikarstvo. Od 2020.godine članica je Udruženja umjetnika Švedske – Svenska Konstförbundet. Ostvarila je brojne samostalne projekte, pored ostalih i oslikavanje restorana „Vagonˮ u Beogradu, mural u Osnovnoj školi Mladost, Novi Beograd, serija slika „Rađanjeˮ za bolnicu „dr Dragiša Mišovićˮ u Beogradu, celivajuća ikona Svetog Save za Sabornu crkvu u Južnoj Mitrovici, ikona „Svete Mučenice Svetog Vladike Nikolajaˮ, 100 x 100 cm, ulje na platnu za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, oslikavanje osnovne škole u Geteborgu – Ryska-Svenska skolan i Götenborg, ikonostas za kapelu hrama Sv. Stefan Dečanski u Geteborgu. Učesnica je projekata u oblasti zidnog slikarstva u crkvama Svete Trojice u Zubinom potoku, Svetog Kozme i Damjana kod Prokuplja, Svetog Đorđa u Hrtkovcima i crkve kod Šida, izrada mozaika za hramove u Boleču, Bijeljini, Staroj Pazovi, Jakovu, Đakovici, Crvenki, Zubinom Potoku, Bijeljini, Han Pijesku. Učestvovala u pozlaćivanju tavanice i zidnih ukrasa u privatnoj vili u Moskvi, Rusija. Kao saradnik, učestvovala u projektima iz oblasti konzervacije i restauracije zidnih slika: u Crkvi Svetog Tome u selu Žukovica kod Petrovca, Crna Gora; u Crkvi Svete Bogorodice u manastiru Gradište u Buljarici, Crna Gora; Crkvi Bogorodice Odigitrije u Pećkoj patrijaršiji, pod zaštitom UNESKO-a, Kosovo i Metohija. Učestvovala na restauraciji slikanog vitraža Saborne crkve u Sremskim Karlovcima.

/M.D.P./

Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Najčitanije