20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Mate Parlov dobio spomenik u Fažani

Spomenik Parlovu

Pred više stotina građana Fažane, Pule i okolice, brojnih sportaša i istaknutih lica lokalne i nacionalne političke scene, u nedjelju je u Fažani svečano inauguriran spomenik legendarnom Mati Parlovu, najboljem hrvatskom sportašu 20. stoljeća. Spomenik u bronci, autora Ante Jurkića, svečano su otkrili načelnik Općine Fažana Radomir Korać i Matina supruga Laura Parlov.

Spomenik u prirodnoj veličini, postavljen na ulazu istoimene šetnice te Aleje maslina, i nedaleko od njegove obiteljske kuće, odsad će svakodnevno podsjećati na legendu, jedinog hrvatskog boksača koji je osvojio sve moguće titule, amaterskog europskog i svjetskog prvaka, olimpijsko zlato, te profesionalnog europskog i svjetskog prvaka.

– Ponosni smo što smo imali jednog takvog sumještanina, što smo živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, i to je vrijedno svakog poštovanja, rekao je načelnik Korać ističući zadovoljstvo što su zajedno s obitelji Parlov i sponzorima uspjeli ostvariti ovaj projekt i inaugurirati spomenik upravo u Fažani. Također, značajna je to promocija Fažane, rekao je, jer sigurno će se mnogi gosti i turisti htjeti fotografirati sa svjetskim prvakom. Ispred spomenika kratko se obratio i sin Matko, kazavši da datum za inauguraciju spomenika, 7. siječnja, nije slučajno odabran, da je to datum kada je Mate prije 40 godina u Milanu osvojio titulu svjetskog prvaka.

Nakon inauguracije spomenika, donačelnica Ada Damjanac pozvala je sve okupljene u Multimedijalni centar gdje su izložene fotografije i trofeji Mate Parlova, a odgledan je i isječak iz legendarne Matine borbe protiv Argentinca Cuella kada je postao profesionalni svjetski prvak. Prije projekcije meča, u multimedijalnom centru su se Damjanac i Korać još jednom prigodno obratili brojnim okupljenim posjetiteljima, a riječ je imao i Matin dugogodišnji prijatelj, vjenčani kum Zoran Ćirković, čitajući među ostalim ulomke iz njegove knjige o Mati, naglasivši da Mate nije volio sjaj, show, da je “uvijek govorio preko ringa”. Da je tome tako, dokazuje i čitav niz trofeja koji su izloženi, a koje je ukratko prezentirao njegov sin Matko. Osim pehara i pojaseva, ondje su i tenisice u kojima je osvojio titulu svjetskog prvaka te, kako je istaknuo Matko, Matino najdraže zlato iz Kube koje je 1974. godine osvojio u Havani.

O spomeniku

Skulptura predstavlja bivšeg, najtrofejnijeg boksača Matu Parlova. Kip je prikazan u stajaćem položaju, zajedno s postamentom visine 240 centimetara, dok je visina samog kipa 190 centimetara. Svim građanima Hrvatske, ali i šire, Mate Parlov znači puno, stoga je ovaj spomenik potaknut idejom i željom da se zauvijek sačuva uspomena na njega.

Modelirana je skulptura čiste emocije i energije. Parlovljeva ličnost nosi pečat velikog sportaša i njegova pripremljena ljevica jedan je od najkarakterističnijih trenutaka, a i sam je razigrani fizički pokret tako koncipiran. Na ovoj se skulpturi očitava maksimalna koncentracija i posvećenost meču.

Lokacija, odnosno pozicija jasno upućuje da tematski i ambijentalno sudjeluju u prenošenju njegove poruke. Pozicija se nalazi u Fažani na ulazu u park, odnosno na ulazu u šetalište koje nosi njegovo ime. Budući da je Mate živio u neposrednoj blizini parka, veliki dio svog vremena je trenirao upravo u tom parku i pripremao se za mečeve.

Najčitanije