24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Matijević: “Pakrac” je antiratni roman

Matijević: “Pakrac” je antiratni roman
Tivatsko književno ljeto – Abović i Matijević – roman Pakrac

U Đardinu JU Muzej i galerija sinoć je predstavljen roman “Pakrac” Vladana Matijevića. Promocija je održana u sklopu mini ciklusa “Tri romana u tri dana”, koji organizuje Gradska biblioteka Tivat u okviru Tivatskog književnog ljeta.

Sa autorom je razgovarao urednik izdanja Gradske biblioteke dr Miomir Abović koji je podsjetio na biografiju autora.

„Vladan Matijević je srpski književnik. Dobitnik je Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000, Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. i Nagrade Beogradski pobednik za najbolji roman 2023. Do danas je objavio četrnaest knjiga, većina je imala više izdanja. Romani su mu prevođeni na francuski, nemački, španski, italijanski, bugarski i makedonski jezik”.

Matijević je istakao da njegov roman govori o Pakracu koji nije ostao tamo u  1991. godini nego se nalazi u glavi glavnog junaka i u 2019. godini.

Tivatsko književno ljeto

“Roman Pakrac se događa poslednja dva ipo meseca 2019. godine. To je roman o  nasilju, roman o crnoj hronici. Možda i kriminalistički roman zato što ima dosta ubistava. Najpre bi se moglo reći da je ovo psihološki roman jer se većina stvari odvija u glavi glavnog junaka. Iako se događa u Beogradu roman je morao da se zove tako jer je Pakrac odredio sudbinu glavnog junaka, zaato bi se moglo reći da je to i u beogradski roman” kaže Matijević.

On ističe da je riječ o antiratnom romanu te da se govori i o ratovima koji su se odigrali.

 “Junak se kroz čitav roman preispituje zašto je otišao u rat, zašto je otišao u dobrovoljce. Na kraju ipak je svestan da je otišao u rat da bi spoznao svoju mračnu stranu. I u romanu se vidi kako je rat uticao na ljude oko mog glavnog junaka. Hteo sam da kažem da ne postoji način, ne postoji put u tim strašnim vremenima  kad čovek kaže, mene se ne tiče, ja ću da postupim ovako. Što god uradite u tim vremenima ćete pogrešiti i bićete žrtva” , zaključio je Matijević.

Najčitanije