21.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljanje knjige dr Ivice Hausmeistera u Bući-Luković 14. avgust

knjizevno-ljeto

Svečano zatvaranje Tivatskog književnog ljeta počeće večeras u 21 sat u Đardinu ljetnjikovca Buća-Luković prvim predstavljanjem knjige „Susret sa Jungom – psihološka interpretacija hrošćanstva“ Tivćanina Ivice Hausmeistera, koji živi u Velikoj Britaniji. Manifestaciju priređuje JU Gradska biblioteka Tivat.

Učestvuju neuropsihijatar, dr Ivica Hausmeister, specijalni gost dr Žarko Ttebješanin, psiholog iz Beograda, direktorica Gradske biblioteke Vesna Barbić i urednik te javne ustanove, dr Miomir Abović.

Ivica Hausmeister studije medicine završio je u Nišu. Poslije dvije godine rada na poslovima ljekara opšte prakse, nastavlja specijalizaciju neuropsihijatrije u Beogradu. Vraća se u Boku, gdje radi u Psihijatskoj bolnici u Dobroti. Početkom devedesetih, sa porodicom se seli u Englesku. Jedno vrijeme radi kao portir i perač sudova, potom počinje specijalizaciju na Kembridžu. Od ‘99 radi u Noriču, gdje nastavlja psihijatrijsku praksu i u nacionalnoj zdrastvenoj službi Engleske i u privatnim bolnicama. Radi kao psihijatar za jedan od Trastova, organizaciju koja objedinjuje dvadesetak bolnica iz nekoliko gradova i zapošljava oko 1000 psihijatara.  Penzionisao se prošle godine. Kao pasionirani ljubitelj astrofizike, postao je pisac i objavio knjigu Putovanje kroz vrijeme o istoriji univerzuma, ali tako da i onima koji ne znaju mnogo o tome, približi određene pojmove astronomije i fizikeKnjigom „Susret sa Jungom – psihološka interpretacija hrišćanstva“, koja će biti predstavljena publici po prvi put večeras, vraća se svojoj profesiji.

Trebješanin je doktorirao na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu zaposlen je od njegovog osnivanja (1975) do odlaska u penziju, a još uvijek  predaje na Fakultetu savremenih umjetnosti u Beogradu. Objavio je dvadesetak knjiga, pedesetak predgovora/pogovora, kao i više od dvije stotine stručnih radova. Naučne studije, ogledi, eseji i intervjui prevođeni su mu na engleski, francuski, nemački, mađarski, makedonski i slovenački jezik. Bio je predsjednik Saveza psihologa Jugoslavije, predsjednik Vijeća naučnih oblasti društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu, član Savjeta Univerziteta u Beogradu, član Upravnog odbora Politike i član UO RTS i glavni urednik Psiholoških novina. Dobitnik je brojnih nagrada za doprinos psihologiji i satiričnoj književnosti.

Ulaz na književno veče je besplatan.

Najčitanije