17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatsko književno ljeto – promovisana knjiga Brod za Issu autora Roberta Perišića

Tivatsko književno ljeto

U okviru Tivatskog književnog ljeta, u atrijumu Ljetnjikovca Buća održana je promocija knjige “Brod za Issu” autora Roberta Perišića,  jednog od najznačajnijeg pisca u regionu.

“Brod za Issu je roman koji ide u daleku prošlost, ali ne zbog prošlosti već da bi iz te prošlosti iscrpio neke univerzalne istine i nanovo ih aktuelizovao. U užem smislu radnje Brod za Issu vodi nas u vrijeme kada se stvarala kultura Mediterana, kada nastaje viška Issa, prvi urbanistički planirani grad na Jadranu, kad nam istim brodom stižu pismenost, kultura vina, mačke i još mnogo toga bez čega ne možemo zamisliti naš krajolik, a što su na Issu donijeli stari Grci”, kazao je urednik izdanja u Gradskoj biblioteci Tivat, Miomir Abović.

Miomir Abović

“Put u Issu” je drugačiji od njegovih prethodnih romana, kaže Perišić dodajući da se u ovoj knjizi on vraća u povijest Issa, odnosno Visa.

Brod za Issu

“To je bio uredjen grad sa ulicama koje su se sjekle pod pravim uglom. I doseljenici su sa sobom donijeli  ne samo svoju kulturu, koja se miješala sa tadašnjim domaćim stanovništvom, nego i životinje i biljke. Njih više nema, ali životinje i biljke su ostale na Visu. Tu ima i simbolika magarca i mačke, kao odnos čovjeka prema prirodi. Magarac je čovjekov sluga i služi nam, i mi o tome i ne razmišljamo, dok je mačka posebna. Ona jeste donekle pripitomljena, ali ostala je svoja. Možda bi prema Prirodi trebali da se ponašamo, ne kao prema magarcu, nego kao prema mački. Mislim da će moj sljedeci roman biti na ovom tragu, takodje nešto iz povijesti. Ali  ne političke povijesti, kako se ona često kod nas percipira”, rekao je Perišic.

Robert Perišić

Robert Perišić (Split, 1969) prevođen je u brojnim evropskim državama i SAD.

Živi u Zagrebu i radi kao samostalni umjetnik. Piše prozu, poeziju, eseje, izvođeni su mu i dramski tekstovi.

Najčitanije