15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Matijevićka ne zna što podrazumijeva Zajednica bokeljskih opština

Snežana Matijević

Rukovodstvo Opštine Tivat još nema punu informaciju što podrazumijeva inicijativa za formiranje Zajednice bokeljkih opština, a koju su prije nekoliko dana obnarodovali gradonačenici Kotora i Budve Vladimir Jokić i Dragan Krapović.

„Opština Tivat još uvijek nije dobila ni jedan zvanični dopis, odnosno dokument iz kojeg bismo saznali više detalja  o suštini i svim pojedinostima ove inicijative. Informacije kojima raspolažem za izvor imaju  novinske natpise, saopštenja i izjave aktera pomenute inicijative, što nije dovoljno za formiranje relevantnog mišljenja. Onoga trenutka kada steknemo uvid u zvanične predloge zauzećemo odgovarajući stav, a otvorenih pitanja i detalja koji bi morali biti definisani je mnogo. Do tada ne želimo spekulisati i preuranjeno ocjenjivati inicijativu o Zajednici bokeljskih opština posebno imajući u vidu razne konotacije koje ova priča poprima, političke, nacionalne i druge“- kazala nam je juče  tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS).

Jokić i Krapović koji su članovi Demokratske Crne Gore prošle nedjelje su saopštili da zvaničnu inicijativu o formiranju Zajednice bokeljskih opština pokreću u skladu sa mogućnostima koje im daje član 131. Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se naravilo regionalno tijelo  koje bi štitilo zajedničke interese Boke i Budve.

“Formiranje Zajednice trebalo bi značajno da doprinese boljoj saradnji bokeljskih opština i Budve u svim segmentima od vitalnog značaja za razvoj ovih primorskih opština, te da afirmiše regionalizaciju i decentralizaciju vlasti kao evropsku vrijednost i standard”- saopštili su oni.

Za očekivati je da će inicijativu Jokića i Krapovića prihvatiti i nova vlast u Herveg Novom gdje će gradonačelnik po svoj prilici biti Stevan Katić (Demokrate), a ideja o Zajednici bokeljskih opština proteklih dana naišla je i na masovnu podršku NVO i stanovništva sva četiri grada- njena nesuđena člana.

Na društvenim mrežama žitelji Boke bez obzira na vjeru i nacionalnost zdušno su je pozdravili, smatrajući decentralizaciju i davanje više ovlašćenja bokeljskim opštinama da se pitaju sa sopstvenim resursima, jedinim ispravnim putem. Sa druge strane,  DPS i njemu bliski mediji, ideju o Zajednici bokeljskih opština odmah su počeli stavljati u negativan kontekst nazivajući je “okupljanjem prosrpskih opština” i predstavljati kao svojevrsnu “SAO-izaciju Crne Gore”, iako su inicijativu podržale i organizacije i stranke na čijem su čelu ljudi crnogorske, hrvatske i drugih nacionalnosti.

Na pitanje da prokomentariše ovu inicijativu, gradonačelnica Snežana Matijevič, je juče kazala da je „Opština Tivat član Zajednice opština Crne Gore.“

„U ovoj smo organizaciji veom aktivni što nam omogućava da u veoma zadovoljavajućoj mjeri intervenišemo na pitanja od interesa za opštinu Tivat i istovremeno ostvarujemo dobru saradnju sa drugim crnogorskim opštinama. Perspektiva opštine Tivat, po mom viđenju jeste proaktivnost u već postojećim institucionalnim okvirima, saradnja sa EU regijama i gradovima usmjeravajući se na ono što je budućnost države Crne Gore, a to je članstvo u EU“- zaključila je Matijević.

Izvor:S. L.

Najčitanije