20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Matijevićka otišla sama, nova tivatska vlast ogorčena stanjem u Dnevnom centru

Sa pressa

Bivša gradonačelnika Tivta i dosadašnja direktorica opštinske JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju (DC) dr Snežana Matijevć (DPS) podnijela je ostavku na tu funciju.

Javnost je o tome obavijestio gradonačelnik Tivta Željko Komnenocič (NP) na danas održanoj konferenciji za štampu, a koju su on i potpredsjednik Opštine Goran Božović (GB) u potopunosti posvetili problematici dosadašnjeg rada DC-a. Komnenović je kazao da ga je o Matijevićevoj ostavci obavijestio nedavno imenovani novi Upravni odbor DC-a u kojem većinu čine predstavnici nove lokalne NP-BF-GB vlasti,  a za dosadašnji rad te opštinske JU koju je krajem 2019. osnovala bivša tivatska DPS-SD-HGI vlast, Komnenović je imao samo riječi teške kritike.

„DC Tivat je na žalost, tragičan primjer zloupotrebe jedne ovakve humane ustanove i potreba jedne osjetljive kategorije građana, za najprizemnije političke potrebe DPS-a i njihovih satelita. Sve što se tamo radilo u ovih godinu i nešto dana je primjer zloupotreba, nesavjesnog odnosa prema poslu, političkog uhljebljivanja i  neodgovornosti prema krajnim korisnicima DC-a.“- ocijenio je Komnenović.

Podjetio je da je bivša vlast gradonačenika Siniše Kusovcca (DPS) bila uporna da uprkos brojnim protivljenima i upozorenjima prvenstveno roditelja djece sa posebnim potrebama da to nije odgvarajuča lokacija, DC napravi na vrlo lošem mjestu u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu gdje ta JU nema ni parking prostor, a kamoli dvorište i zelenu površinu tako neophodnu za pravilan rad sa korisnicima. Istakao je da je bivša vlast aktuelnoj ostavila neplaćene obaveze od 270 hiljada eura prema izvođaču radova na objektu DC-a, firmi „Artek“ i da će taj dug biti izmiren tek do ljeta ove godine.

Neposredno pred izbore, tadašnji premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković i bivši tivatski DPS čelnici svečano su 12.avgusta otvorili objekat DC-a saopštivši da on ima 680 kvadarata korisne površine i da je licenciran za 25 korisnika što je, prema riječima Komnenovića,  potpuno netačno jer objekat ima samo 240 kvadrata korisne površine i licenciran je za 20 korisnika. Čak i od tako male povroine, za rad sa djecom je predviđeno samo 100—tinjak kvadata, dok su sve drugo „pojele“ tehničke i prostorije za izuzetno brojnu administraciju ove JU.

„U njoj je kada smo je posjetili krajem okrobra, bilo čak 23 zaposlenih, od čega čak 10 administrativaca, dok DC nije imao ni izbliza dovoljan broj stalno zaposlenog stručnog osoblja za rad sa korisnicima, a licencu za rad je dobio na osnovu angažovanja po ugovoru o djelu dvoje stručnjaka koji se nisu ni pojavljivali na poslu.“- istakao je Komnenović dodajući da mu je zbog svega što se tamo dešavalo, drago da je Matijevićka sama podnijela ostavku „koju ja doživljavam kao njen moralni čin“. On je kazao da je nova vlast pored ostaloga, zatekla i dugove koje je DC napravio od 10-tak hiljada eura prema raznim subjektima, iako je ta JU prve korisnike primila tek u oktobru prošle godine.

Dnevni centar Tivat

„Brojni su sistemski problemi u DC i ta JU je na žalost, jedan od najvećih u moru problema sa kojima se trenutno suočavavamo i koje nam je ostavila u nasljeđe bivša vlast DPS, po sistemu „spržene zemlje“ i „spaljenih mostova“. Ipak, učinićemo sve  da se DC depolitizuje, racionalizuje broj zaposlenih administrativaca u korist stručnog kadra za rad sa korisnicima i da se dio kancelarija koje sada tamo koriste partijski zapošljeni kadrovi koji su čist višak, privede namjeni za tu djecu koja se ipak, veoma raduju i srećna su što mogu koristiti čak i uvakve usluge te JU“- kazao je Komnenović.

Iustrujući na nizu konkretnih primjera nezakonito ili neogovorno poslovanje DC-a, Božović je naveo da je Matijevićka krajem decemnra 2019. za platu od 1.300 eura, imenovana za v.d. te ustanove u osnivanju sa zadatkom da uspostavi DC, ali je ona za poslove izrade Pravilnika o sistemazaciji, čak i Plana i programa rada ove JU, angažovala spoljnu saradnicu kojoj je plaćano 450 eura i 500 eura neto.

„Bivši gradonačelnik Kusovac je tako 22.aprila prošle godine potpisao ugovor o djelu s sa izvjesnom Ivanom Šuković za pružanje stručne podrške za izradu Pravilnika o sistematizaciji JU DC koji je zamislite, donesen 10.januara. Sa Šukovićevom je Matijevićeva 1.juna prošle godine sklopila i novi ugovor o djelu da ova uradi Plan i programa rada JU DC za 2020. I Plan i program rada i sistematizacija su inače, obaveze izvršnog direktora- dakle Matijevićeve koja je svo to vrijeme , dobijala platu od 1.300 eura mjesečno“- kazao je Božović dodajući daje posebno zanimljivo to što je Šukovićeva dok je za honorar pisala dokumente iz nadležnosti direktorice JU DC Tivat, bila stalno zaposlena u instituciji koja je neposredno nadređena toj JU – Ministarstvu rada i socijalnog staranja  na mjestu direktrice Direktrata za ta razvoj usluga.

„Ona po zakonu, nije smjela stoga da  pruža nikakve dodatne usluge za honorar u odnosu za ono što je već plaćena kao državni činovnik, a pogotovo ne JU DC Tivat kojoj je Šukovićeva istovremeno ispred Ministarstva rada i sovijalnog staranja, bila član Komisje za sertfikaciju i izdavanje licence za rad ovoj JU. To je čisti primjer protivzakonitog ponašanja i konflikta interesa.“- naveo je Božović. On je istakao da je Odluka o sistematizaciji DC bila „nakaradna i namjerno osmišljena za udomljavanje podobnih partijskih kadrova“ o čemu po njemu, svjedoče i činjenice da je ta JU po toj odluci imala sistematizovanu 21 radnu poziciju sa čak 24 izvršioca, od kojih na primjer , po jednog posebnog izvršica za posao vozača, portira, domara, savjetnika za personalnu evidenciju i stručnos osposobljavanje, savjetnika za pravna pitanja, savjetnika za ekonomska pitanja…

Dnevni centar Tivat otvaranje

„Imali su zaposlene potpuno nepotrebne ljude poput administrativnog tehničara-upisničara, ali zato nisu i nemaju zaposlene stručne kadrove neophodne za rad sa korisnicima poput pedagoga ili logopeda.

Stoga pozivam novi UO DC-a da pod hitno imenuje novog v.d. direktora i da se pristupi izradi nove sistematizacije koja će drastiilno redukovati broj nepotrebnih administrativaca u korist nedostajućeg stručnog osoblja za rad s akorisnicima.

Tako ćemo ujedno i smanjiti troškove rada ove JU i njenim korisnicima obezbjediti bolje uslove i više prostora.“- istakao je Božović dodajući da tranutno u DC-u ima 19 zaposlenih „ali su od njih najmanje 30% čisti tehnološki višak“.

ŠEFICA TIVATSKOG DPS-a UDOMILA ZETA

Kao očiti primjer zloupotreba u DC-u Božović je naveo činjenicu da je 6.maja prošle godine dok ta JU još nije bila počela sa radom, dobijeta odluka o dopuni sistematizacije kojom je uvedeno „još jednonepotrebno radno mjesto – pomoćnika direktora“.

„Odmah nakon toga je uz kršenje procedure jer za to nije dobijena formalna saglasnost tada nadležnog opštinksog Sekretarijata, na toj poziciji zaposlen dr Danilo Perošević, inače zet predsjednice OO DPS Tivat Jovanke Laličić. U njegovom ugovoru o radu nije naveden podatak o visini njegove mjesečne plate, biti o njegovoj stručnoj spremi, ali prema našim sazanjanjima,  dr Perošević koji je iz Nikšića, po struci je stomatolog“ istakao je Božović.

On je naveo da je DC, iako još nije bio zvanično otboren, još od juna već imao 13 zaposlenih koji su dobijali pune plate, te da je onda zapošljavanje u ovoj JU u susret izborima 30. avgusta i poslije njih, još rapidno raslo, „iako  za time nije bilo nikakve potrebe jer je prvi korsnik usluga ove JU, zbog korone, u njen objekat ušao tek krajem oktobra“.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije