11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnice Kotor i Meljine traže pomoć od ministrice Borovinić Bojović

Bolnica Kotor – foto Boka News

Crnogorski zdravstveni sistem je u teškom stanju. Čelni ljudi bolnica u Meljinama i Kotoru, tražili su pomoć od Ministarstva zdravlja zbog velikog broja inficiranih ljekara i medicinskih sestara.

Zahtjev ministrici je uputio i direktor Opšte bolnice u Kotoru dr Davor Kumburović.

On je ministricu obavinestio da je rad u bolnici otežan zbog povećanog broja inficiranih ljekara i medicinskih sestara.

Kumburović  je zamolio da se odobri prekid redovnog rada u specijalističkim ambulantama na određeno vrijeme, do poboljšanja epidemiološke situacije.

Kumburović je tražio pomoć kako bi se poboljšala komunikacija sa Specijalnom bolnicom za plućne bolesti Brezovik zbog rehabilitacionog oporavka postkovid pacijenata.

Bolnica Meljine 

Bolnica Meljine

Ministrici zdravlja Jeleni Borovinić Bojović se kao predsjednik Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje Herceg Novi obratio prvi čovjek grada Stevan Katić, zatraživši pomoć zbog situacije sa koronavirusom.

Katić je ukazao na neophodnost hitnog postupanja jer su, kako je kazao, ustanove i medicinsko osoblje na izmaku snaga usljed širenja zaraze virusom korona.

“Dom zdravlja Heceg Novi funkcioniše otežano sa minimalnim brojem zaposlenih, o čemu nas je izvinestio direktor te ustanove dr Goran Komar. Kako bi bio nastavljen rad u centralnoj zgradi, najavili su da će biti primorani da ugase rad u ambulanti u Igalu”, naveo je Katić.

Katić je u dopisu apelovao na Ministarstvo zdravlja da sagleda situaciju u ovim novskim zdravstvenim ustanovama i razmotri mogućnost slanja ispomoći u vidu ljudskih resursa.

On je napomenuo da Institut Simo Milošević ima svoj multidisciplinarni medicinski tim, a ustanova je trenutno zatvorena.

Zato je predložio da se razmisli o mogućnosti privremenog raspoređivanja medicinskih radnika i ljekara Instituta u OB Meljine i Dom zdravlja.

Stanje u OB Meljine je alarmantno. U dopisu medicinske direktorice OB Meljine Olivere Mihajlović Elez piše da su svi ljekari Internog odjeljenja i dio sestrinskog kadra oboljeli od Covid 19.

Kako je navela u dopisu ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović, s obzirom da je OB Meljine po ugovoru sa Fondom zdravstva zbrinjava sva internistička stanja i hitne slučajeve sa teritorije Herceg Novog, nastaje veliki problem za funkcionisanje zdravstvenog sistema u ovoj opštini.

Doktorka Elez u dopisu navodi da joj je poznato da je zdravstveni sistem preopterećen, ali upozorava da bez ispomoći najmanje dvoje internista u narednih 10-15 dana neće biti u mogućnosti da funkcionišu.

Izvor:CdM

Najčitanije