17 C
Kotor

Slušaj online radio

MD Boka – Forum na temu ekonomske isplativost maslinarske proizvodnje

Maslina – foto Boka News

Maslinarsko društvo “Boka”, u okviru projekta COOPeR Interreg, IPA prekogranična saradnja HR-BA-ME, organizuje Forum, čija je tema “Ekonomska isplativost maslinarske proizvodnje u programskom području prekogranične saradnje” u Kotoru, 27.10.2023. u hotelu Cattaro.

Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, a sprovodi se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 -2020 a ovo je završna aktivnost u projektu COOPeR.

U ime domaćina, skupu će se obratiti Nebojša Ševaljević, potpredsjednik Opštine Kotor, u ime organizatora, učesnike će pozdraviti dr Ivan Ilić, predsjednik Društva, kao i  projektni partneri iz sve tri zemlje: Grad Mostar (vodeći parnter), Hrvatska gospodarska komora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Očekujemo prisustvo predstavnika i lokalnih uprava Tivta i Herceg Novog, Ministarstva poljoprivrede, nacionalnih institucija za podršku iz sve tri države partnera, visokoškolskih ustanova, maslinara, SMEs, privrednika i ostalih aktera u oblasti maslinarstva.

Moderator Foruma biće dr Marija Markoč a izlagači će biti eksperti iz oblasti agroekonomije, maslinarstva, melioracije, prof. dr Milomir Jovanović, dr Marin Čagalj (Institut za melioraciju krša, Split), dr sc. Josip Tadić (Institut za meloraciju krša, Split), doc. dr Branimir Urlić, dr Tatjana Perović, dok će, u panel diskusiji na temu „Najveći izazovi u maslinarskoj proizvodnji“ učestvovati maslinari i privrednici iz sve tri zemlje partnera na projektu.

Evidentirane potrebe, zahtjevi i mogućnosti za razvoj maslinarstva i ruralne sredine, kao polazište za bolje planiranje i sprovođenje politika ruralnog razvoja i poljoprivrede, doprinijeće ostvarenju projektnog cilja: konkutrentna domaća proizvodnja maslinovog ulja u projektnom području prekogranične saradnje.

Pozivamo članove da potvrde svoje prisustvo na forumu (od 10-13 sati) i na predavanju za maslinare (od 14-16 sati) istog dana.

Za dodatne informacije, obratite nam se na e-mail adresu (maslina.boka@gmail.com) ili telefonom na broj 067 201 732

Najčitanije