20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Mediteranska dijeta petu godinu zaredom proglašena najboljim načinom ishrane

 Foto: Unsplash / ilustracija
Petu godinu zaredom mediteranska dijeta je prva “prešla ciljnu liniju” u godišnjoj trci za najbolji program ishrane, prema ocjenama koje su u utorak objavili US News & World Report.⁠
Na drugom mjestu našla se DASH dijeta, koja označava pristup ishrani koji naglašava smanjenje unosa soli dok je treću poziciju zauzela fleksitarijanska dijeta, koja podstiče vegetarijanstvo većinu vremena, ali je dovoljno fleksibilna da s vremena na vrijeme dozvoli hamburger.

Sve tri dijete smanjuju ili eliminišu konzumiranje prerađene hrane i nameću povećan unos voća, povrća, graha, leće, integralnih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

– Mislim da je važno napomenuti da tri najpopularnije dijete – mediteranska, DASH i fleksitarijanska – sve nude raznolikost, fleksibilnost i nekoliko pravila – rekla je Gretel Schueller, izvršna urednica zdravstva za US News & World Report, koji objavljuje godišnju rang-listu dijeta.

– Sve dijete koje imaju dobre rezultate su sigurne, razumne i potkrijepljene naukom. Dijete koje su proglašene najboljim također obezbjeđuju adekvatne kalorije s fokusom na povrće, voće i cjelovite žitarice, skromnu količinu nemasnih proteina, mliječnih proizvoda i povremeno poslasticu – dodala je Schueller.

Panel od 27 stručnjaka ispitao je 40 dijeta i rangirao ih u nekoliko kategorija: koliko je lako pratiti dijetu; kolika je vjerovatnoća da će osoba znatno izgubiti težinu, kako kratkoročno tako i dugoročno; koliko je dijeta efikasna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa; i nutritivnu potpunost dijete.

– Uopšteno govoreći, vrhunske dijete su vođene onim što možete jesti, a ne onim što ne možete jesti. A upravo sada – tokom ovih stresnih vremena pandemije – to je posebno korisno za ljude – rekao je Schueller.

Naglasila je da želimo hranu u kojoj možemo uživati, a koja će održati naše zdravlje i možda čak i ojačati naš imunitet. Također, istaknula je da najbolje rangirane dijete to nude.

Izvor:klix.ba

Najčitanije