35 C
Kotor

Slušaj online radio

Mediteranska sabljarka je na rubu propasti

Sabljarka
Sabljarka

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva 48 ribarskih nacija koje se u ponedjeljak okupljaju u Vilamouri u Portugalu, da zaustave prelov mediteranske sabljarke koji traje već više od tri desetljeća i hitno usvoje ambiciozan plan za njen oporavak kako bi se izbjegao kolaps ove vrste. Zemlje koje su dio Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT), uključujući SAD, Japan i Europsku uniju, od 14. do 21. studenoga odlučivat će o mjerama upravljanja za ključne vrste poput mediteranske sabljarke, tune i morskog psa. WWF je ozbiljno zabrinut zbog trenutne stope izlovljavanja sabljarke i poziva na djelovanje kako bi se spriječio kolaps stokova kakav se u nedavnoj prošlosti dogodio mediteranskoj plavorepoj tuni.

Budućnost mediteranske sabljarke je ozbiljno ugrožena, upozorava Giuseppe Di Carlo, direktor WWF-ove mediteranske morske inicijative.

“U posljednjih 20 godina ulov sabljarke smanjen je za gotovo 50 posto. Previše nedorasle ribe koja još nije spolno sazrela ulovi se prije nego što se stigne reproducirati i tako osigurati opstanak vrste. Ne možemo si priuštiti da se odgode akcije za održivo upravljane sabljarkom i ponoviti istu grešku koja je nedavno dovela tunu na rub kolapsa,” ističe Di Carlo.

Prema znanstvenom odboru ICCAT-a, matični stok sabljarke (SSB), kombinirana težina svih jedinki u stoku koje su sposobne za reprodukciju, čak je 88 posto niža od razine koja se smatra sigurnom za održavanje stoka. Također, ulov ribe dvostruko je veći nego što bi trebao biti, a čak 70 posto ulovljene ribe čini ona nedorasla, mlađa od 3 godine.

Hitno ograničiti ulov sabljarke

“Postoji potreba za hitnim djelovanjem kako bi preokrenuli trend pada stokova mediteranske sabljarke”, ističe Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo u WWF Adria.

“Važno je da ICCAT provede ambiciozan plan oporavka za mediteransku sabljarku koji će vratiti stok na održivu razinu. To će osigurati opstanak mediteranskih ribarskih zajednica čija kvaliteta života i prosperitet ovise o tome.”

Mediteranska sabljarka je vrlo vrijedna vrsta za mnoge zemlje Sredozemlja. Ribarske flote Europske unije love čak 75 posto od ukupnog ulova, na čelu s Italijom, Španjolskom i Grčkom.
WWF poziva Europsku komisiju i ključne ribarske nacije Europske unije da značajno smanje količinu ulovljene sabljarke kako bi se omogućio oporavak stoka.

Što se tiče plavorepe tune, WWF ističe da se stanje stoka popravlja no predlaže da se usvoji pristup predostrožnosti i održavanje tekućeg plana za oporavak u 2017. godini (23,155 tona). WWF je također zabrinut oko sudbine morskih pasa, a posebno dvije vrste osjetljive na prelov: modrulja (Prionace glauca) i kučka (Isurus oxyrinchus) te poziva ICCAT da uspostavi dugoročne planove upravljanja uključujući postavljanje sigurnosne granice ulova kako bi se osiguralo da ove vrste ostanu u našem moru.

www.podvodni.hr

Najčitanije