22.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni festival Dani muzike u Herceg Novom

Dani-muzike

Međunarodni festival Dani muzike održava se u Herceg Novom 35. put, od 10. do 20. jula. Ove godine festival slavi 15. godina od obnavljanja i doživljava svoje 35. izdanje, koje je uvod u novu eru festivala – sa kvalitetnim programom, novim koncertnim klavirom, umjetnicima iz Evrope i Azije.

Svečano otvaranje festivala, prvi put na Kanli Kuli, posvećeno je dirigentkinji, muzičkom pedagogu, Novljanki Darinki Matić Marović, a nastupiće akademski hor Collegium Musicum.

Pokrovitelji festivala su Opština Herceg-Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, kao i Ministarstvo kulture, a producent je Javna ustanova kulture Herceg Fest.

Program festivala potpisuje maestro Boris Kraljević, takođe Novljanin, pijanista i muzički pedagog na više kontinenata. U programu će ove godine nastupiti 45 izvođača iz Srbije, Japana, Češke, a imaćemo priliku da čujemo i dostignuća crnogorske pijanističke škole.

Dani muzike su festival od značaja za razvoj kulture u Herceg Novom, istakla je sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo i kazala da nas ove godine nas očekuje unaprijeđen, bogat program. Osim toga, ovaj festival je dobar primjer saradnje javnog i privatnog sektora, dodala je Zambelić Pištalo i zahvalila se kompaniji „OHM Mamula Montenegro“ što su podržali kupovinu novog klavira, te na taj način iskazali svoju društevnu odgovornost.

„Dani muzike su najbolji način da otvorimo ovogodišnju ljetnju kulturnu sezonu, kako programski, tako i sadržajno“, poručila je sekretarka za kulturu.

Najavljujući festival direktorica JUK Herceg-Fest Gordana Krcunović istakla je da je „klasika uvijek moderna i savremena, a jezik muzike univerzalan, svima razumljiv i pobija sve distance – vremenske, kulturološke, generacijske, a to je dovoljan razlog da ovaj reprezentativni festival bude posjećen“.

Dani muzike su tradicija Herceg Novog i velika kulturan potreba, istakla je predsjednica Savjeta festivala Milena Lučić i zahvalila se svima koji godinama omogućavaju da ova manifestacija traje. Kako kaže, nije samo fraza da umjetnici koji dolaze u Herceg Novi ostavljaju ovdje dio sebe, svoje duše i umjetnosti, a odnose dio topline ljudi, grada i Mediterana – to potvrđuje činjenica da su se na 34. Danima muzike svjetski umjetnici djelimično ili u potpunosti odrekli honorara da bi doprinijeli kupovini novog klavira.

„Našoj mladosti moramo stalno napominjati da se mostovi koji su izgrađeni na ljepoti, umjetnosti, prijateljstvu i povjerenju ne mogu lako sušiti i da je takvih mostova na planeti potrebno što više. Nadam se da mi ovim događanjem dajemo jedan lijep doprinos tome, doprinos ljepoti i ljubavi bez granica“, poručila je Lučić.

Novi klavir za novu eru Dana muzike

Dani muzike su ove godine uspjeli u dugogodišnjem zalaganju da festival dobije novi klavir, a a zahvaljujući donaciji kompanije „OHM Mamula Montenegro“ u vrijednosti 10.000 eura, podršci Opštine Herceg Novi, honorarima koje su donirali umjetnici na 34. Danima muzike, doprinosu VIS Egzodusi i pojedaca koji su kao donatori učestvovali u ovoj zamašnoj investiciji.

Zahvaljujući tome, na sceni Dvorane Park ove godine ćemo od ove godine slušati izvođenja na novom klaviru, što će umnogome doprinijeti kvalitetu programa.

„Vjerujemo da je kultura osnova razvoja svake zajednice“, istakla je PR kompanije „OHM Mamula Montenegro“ Dragana Bećirović obrazlažući motiv da podrže kupovinu novog instrumenta. Kako je kazala, u kompaniji se vode filozofijom da „nisu puki graditelji, već kreatori društvene zajednice“, te će i ubuduće nastaviti da podržavaju i ostvaruju partnerski odnos sa kulturnim manifestacijama na području Boke Kotorske.

„Herceg Novi je iznedrio tolike umetnike koji su mu ostali verni i koji mu se i danas vraćaju i to je verovatno najbolji recept da se ovakvi festivali i dalje održavaju. Svojim integritetom i znanjem kolega Kraljević je uspeo da ove godine napravi jednu prekretnicu – nabavku instrumenta, a svi koji smo u muzici znamo koliko je to značajna stvar. Ja verujem da ovaj festival otvara novo poglavlje, jer će sigurna sam pohrliti najveći pijanisti da se prikažu hercegnovskoj publici“, kazala je dirigentkinja hora Collegium Musicum Dragana Jovanović Jovanović.

Kraljević: Program kakav je zamišljao

Selektor festivala, maestro Boris Kraljević istakao je da je program koncipiran onako kako je mnogo puta zamislio, a ove godine konačno i ostvario.

Posebno ga raduje da će na sceni Dvorane Park nakon tridesetak godina biti novi koncertni klavir, za čiji izbor je sam bio zadužen. Zahvalio se svima koji su za to zaslužni, jer će vrhunski instrument još više inspirisati pijaniste koji budu nastupali u Herceg Novom. Prvi koncert na novom klaviru biće 12. jula, kada će nastupiti mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović.

Dane muzike otvoriće koncert akademskog hora Collegium Musicum pod nazivom „Odjeci“, posvećen plodnoj i uspješnoj karijeri dirigentkinje Darinke Matić Marović, Novljanke koja je bila inspiracija i direktna podrška mnogim mladim muzičarima, a osnivač i dugogodišnji dirigent ovog hora.

Najavljujući otvaranje na Kanli Kuli dirigentkinja Dragana Jovanović je istakla da je raduje nastupu na Danima muzike, kao značajnom festivalu za Crnu Goru i region, koji je uspio da opstane i zadrži nivo i u vremenima koja nisu bila naklonjena kulturi i muzici. Posebnu tremu osjeća jer se radi o koncertu posvećenom njenoj mentorki i „duhovnoj majci“, zbog koje Herceg Novi osjeća kao svoj grad.

„Program koncerta u čast Darinke Matić Marović govori o tome da je to ansambl koji je njena zadužbina i ja sa radošću prihvatam da nastavim tu tradiciju, da ovaj ansambl ostane vezan za Boku Kotorsku i Herecg Novi“, rekla je Jovanović.

Tokom trajanja festivala na šest koncerata će nastupiti 45 umjetnika, koji će izvoditi djela svjetskih kompozitora: Baha, Betovena, Šopena, Mocarta, Britena i drugih. Pored Collegium Musicum i Andrije Jovovića, publika će imati priliku da čuje Češki kamerni trio i čuveni Ensemble of Tokyo, ansambl sastavljen od solista, najpoznatiji te formaciji u Japanu.

Cjelokupan program festivala možete pogledati i preuzeti na: http://hercegfest.me/event/dani-muzike-2/?instance_id=164

Najčitanije