12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni festival klapa Perast planira veliku feštu za 20. jubilej – stižu svi pobjednici…

Skupština MFK Perast 2021. – foto Boka News

Prethodna godina bila je izuzetno teška, neizvjesna i zahtjevana za organizaciju 19. Međunarodnog festivala klapa Perast koji je održan u odloženom terminu, na kraju ljeta, 11. i 12. septembra 2020. uslijed pandemije koronavirusa.

Uprkos svemu zadovoljni smo što smo u takvim uslovima uspjeli održati Festival i to u takmičaskom formatu, te nastavili kontinuitet festivala, očuvanja klapske pjesme u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori, čulo se u petak u Galeriji solidarnosti u Kotoru na 20. Skupština Međunarodnog festivala klapa Perast (MFKP).

Kako su najavili predsjednica MFK Perast Tina Braić Ugrinić i izvršni direktor Mikan Kovačević, jubilarni 20. MFK Perast planiran je da se održi od 9. do 12 septembra 2021. u koliko to opšta epidemiološka situacija dozvoli.

Festival će biti revijalnog karaktera, pozivi će biti upućeni klapama pobjednicima u svim kategorijama tokom proteklih 19 godina MFK Perast.

Biće pozvano oko 50 klapa, koji će kroz četiri festivalska dana, kroz peraške kalete, đardine i trgove podsjetiti na početke ovog danas prestižnog festivala klapskog pjevanja u Crnoj Gori i regionu.

Skupština MFK Perast 2021. foto Boka News

Festival klapa u Perastu je još jednom potvrdio i u ovim teškim uslovima da je od samog osnivanja značajno obogatio kulturnu i turističku ponudu Boke Kotorske, predstavljajući vrijednu muzičku baštinu a istovremeno podstičući nove autore da stvaraju nove klapske kompozicije.

Podsjetimo, 19. Festival klapa Perast je otvoren programom „Klapska baština MFK Perast- omaž zaslužnima“, u čast stvaralaštva kompozitora iz Boke Kotorske, Borislava Tamindžića, Vicka Nikolića i Nikole Gregovića.

U nadi da će grad Kotor, nadležni u institucijama i relevantnim organizacijama,  pored  podrške koju daju a koja nije dovoljna, učiniti još više kako bi se prepoznatljiv Festival  razvio u još kvalitetniji događaj na koji se rado dolazi, pogotovo danas kada slavi 20 godina postojanja – jedan je od zaključaka sa sinoćne Skupštine NVO Međunarodni festival klapa Perast.

Festival klapa – logo

Skupština je usvojila Izvještaj o radu, finasiski izvještaj i Program i plan aktivnosti sa planom prihoda i troškova za 2021. godinu.

Izvor:M.M.

Najčitanije