22 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni festival klapa Perast slavi 20 godina

Perast- foto Miro Marušić Boka News
Perast- foto Miro Marušić Boka News

Jubilarni 20. Međunarodni festival klapa Perast (MFKP) biće održan 10. i 11. septembra  (petak i subota) na Pjaci Svetog Nikole.

Prema programu obilježavanja ovog velikog jubileja Festival ove godine neće biti takmičarskog karatera već će tokom dvije revijalne noći nastupiti dosadašnji pobjednici i nagrađene klape tokom 20 godina Festivala klapa u Perastu.

Festival će otvoriti Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor.

Po riječima direktora Festivala Milana Kovačevića ova značajna muzička manifestacija, čiji je osnovni cilj promovisanje i čuvanje tradicije klapskog – “a capella” pjevanja, kao dijela muzičkog i kulturnog nasljeđa Boke kotorske, biće revijalnog karaktera, bez takmičarskih kategorija, a uz nastup 30 klapa planiran je i okrugli sto na koji su pozvani eminentni stručnjaci iz oblasti klapskog pjevanja .

19. Festival klapa Perast 2020.

 Klapa Panon iz Novog Sada, klapa koja je tri puta bila prvak, ne postoji već šest godina. Neće doći ni Vela Luka u onom sastavu kojim je otvorila naš međunarodni karakter dolaskom sa Korčule. Nekoliko klapa isto tako ne postoje, ili nisu u stanju da dođu. Sinoć mi je Štorija javila da ne mogu doći zbog kovida”, kazao je Kovačević dodavši da stižu klape kao što su Neverinke, Krianca, višestruki pobjednici svih dosadašnjih festivala u regionu, Konstantin iz Niša, klapa Praska iz Splita sve domaće klape…

 Tokom pomenuta dva dana očekuje da će u Perastu biti priređen izvanredan revijalni koncert.

“U muzeju će 11. septembra biti održan i okrugli sto na koji su pozvani eminentni stručnjaci iz oblasti klapskog pjevanja dr Jakša Primorac i Zlata Marjanović, autori poznate knjige o Kubi. Tu je i Mario Katavić, čovijek koji je napisao 400 obrada klapskih pjesama iz Boke, Jasminko Šetka naš dugogodišnji umjetnički direktor, Aleksandar Saša Tamindžić, prof Rajmir Kraljević, Mojmir Čačija”, kazao je Kovačević.

Mikan Kovačević

Međunarodni festival klapa Perast uspješno izgrađuje i mostove prijateljstva u regionu. Tokom 19 godina postojanja ugostio je oko 450 klapa iz Crne Gore Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Italije i Albanije.

Rastuće interesovanje brojnih klapa, među kojima su i neke od najpoznatijih iz regiona, govori o sve većoj popularnosti kao i dostignutom kvalitetu ove značajne manifestacije koja je jedini autentični klapski festival u Crnoj Gori.

Festival u Perastu je prepoznat po programima i sadržajima kojima valorizuje i predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu klapskog pjevanja u Crnoj Gori.

Najčitanije