20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni filmski festival Uhvati film Kotor od 22. do 24. septembra

Fimski festival

Pored projekcija 20 kratkometražnih filmova na temu invalidnosti, publika će moći da pogleda i regionalna filmska ostvarenja na ovu temu kao i jedan domaći film, od 22. do 24. septembra u Kotoru.

Festival počinje projekcijom filmova i predavanjem psihološkinje Olivere Marković u kotorskoj Gimnaziji na temu : “Vršnjačka podrška- I meni je važno”.  Festivalski program nastavlja se segmentom “Uhvati filmić” u Osnovnoj školi”Savo Ilić” . Učenici će pogledati animirane filmove na temu inkluzije, a na istu temu radionicu i razgovor sa učenicima imaće glumica Branka Otašević . U petak u popodnevnim satima počinje Radionica fotografije “Mijenjamo perspektivu” koju tokom festivala vodi fotograf Duško Miljanić. Na svim digitalnim platformama Festivala moći ćemo da pogledamo radove polaznika.

U petak veče, tokom svečanog otvaranja biće otvorena izložba fotografija Invisible Lives, a održaće se i panel diskusija “ Žene i invaliditet- Gdje je tu film” koju moderira Nataša Nelević a učesnice su Marina Vujačić, direktorica UMHCG i Milesa Milinković, direktorica Filmskog festivala Uhvati film Novi Sad.

Drugog festivalskog dana Masterclass na temu “Kako sam snimiti film” održaće reditelj Dušan Vuleković, a zatim će biti održan okrugli sto MREŽA- na kome će učestvovati predstavnici filmskih festivala iz regiona i Evrope koji se bave temom invalidnosti u filmskoj industriji.

Festival se završava segmentom “Kroasan, kafa i kratke priče” gdje će gost biti Sead Šabotić reditelj i koordinator Inkluzivnog filmskog kampa.

I ove godine ulaz je besplatan za sve programske segmente.

Festival organizuje NVU “Art 365” uz podršku Opštine Kotor, Turističke organizacije Kotor, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor, Resursnog centra “Peruta Ivanović”i Filmskog centra Crne Gore. Festival su podržali  i privredni subjekti Domaća trgovina, hotel Cattaro i hotel Porto In.

Prijatelji festivala su Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), JU Gimnazija Kotor i Osnovna škola “Savo Ilić”.

Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival “Uhvati film” koji realizuju partnerske organizacije iz regiona KAO Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka, HO Partner Banja Luka i NVU Art 365 iz Podgorice

Program – UHVATI FILM KOTOR 22. – 24. SEPTEMBRA 2023

Najčitanije