15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni naučni skup – „Od rata do mira na Jadranu: 1914 – 2016“

Kotor - „Od rata do mira na Jadranu: 1914-2016“
Kotor – „Od rata do mira na Jadranu: 1914-2016“

Međunarodni naučni skup „Od rata do mira na Jadranu: 1914-2016“, koji se u okviru festivala nauke „Otvoreni Dani nauke“ održava danas, u crkvi Svetog Pavla, u Kotoru otvorila je ministarka nauke, prof. dr Sanja Vlahović.

Riječ je o konferenciji koja okuplja veliki broj renomiranih naučnika iz Crne Gore, Italije i San Marina, koji su izlagali i razmijenili mišljenja o različitim temama vezanim za jadransku oblast, tretiranim sa političkog, diplomatskog, vojnog, ekonomskog i kulturnog aspekta.

Pored ministarke Vlahović, na ceremoniji otvaranja Međunarodnog naučnog skupa „Od rata do mira na Jadranu: 1914-2016“ okupljenima su se obratili i dr Aleksandar Saša Stjepčević, predsjednik Opštine Kotor, prof. dr Živko Andrijašević, prorektor Univerziteta Crne Gore kao i NJ.E. Vincenzo Del Monaco, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori.

U svom obraćanju Ministarka Vlahović istakla je važnost povezivanja naučnih zajednica različitih zemalja, posebno onih koje su Crnoj Gori srodne i za koje nas vežu jake istorijske, kulturne i prijateljske veze. Sinergija u nauci u današnjem svijetu je ključna i zadovoljstvo je da smo se oko jedne istorijski, politički, kulturno, vojno i ekonomski važne teme danas okupili u Kotoru.

“Svjesno sjećanje o okrutnosti rata zapravo je plodno sjećanje koje nas usmjerava da gledamo naprijed, kako bi gradili bolje i demokratskije društvo, prosperitetno za generacije koje dolaze” – rekao je, pored ostalog, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako. Kada govorimo o ratu i miru na Jadranu, navodi on, moramo se suočiti sa prošlošću. “Sjećanje proizvodi i strah ali i agresiju. No, činjenica je i da sjećanje na neki način garantuje našu otvorenost. Ako rekonstruišemo sve ono što je bilo – i rat i mir, moramo da se vratimo kolektivnoj svijesti. Radi se o zrelom sjećanju koje ne čini od nas taoce prošlosti niti će učiniti da od generacija koje dolaze napravimo taoce” – kazao je Del Monako poručivši da ne postoje sveti ratovi te da je samo mir svet.

Sa skupa
Sa skupa

Prorektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Živko Andrijašević, kazao je kako vodeća naučna i visokoškolska institucija Univerzitet CG i na ovaj način želi dati podsticaj naučno-istraživačkoj djelatnosti u našoj zemlji, afirmaciji nauke i istraživanjima uopšte, ali i saradnji institucija i država u ovoj oblasti.

„Kao institucija koja već gotovo pola vijeka ostvaruje važnu društvenu misiju u savremenoj Crnoj Gori, Univerzitet želi da podstakne istraživanja koja doprinose izučavanju našeg identiteta, nacionalne prošlosti i kulture, ali i naših veza sa okruženjem, uzajamnim prožimanjima i uticajima. Svaki takav kontakt jedan je od pokušaja da učinimo korak naprijed u sopstvenom civilizacijskom hodu i budemo dio naprednijeg i razvijenijeg svijeta“ – kazao je Andrijašević.

Organizatori naučnog skupa su Ministarstvo nauke, Univerzitet Crne Gore i Ambasada Italije u Crnoj Gori.

 

Najčitanije