8 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodno takmičenje gitarista Tivat 2020. od 30. maja do 1. juna u online formatu

Međunarodno-takicenje-gitarista

Međunarodno takmičenje gitarista Tivat 2020 (Montenegro International Guitar Competition)održaće se od 30. maja do 1. juna u online formatu, pod sloganom Safe Port of Music.

Ovogodišnje, 14. izdanje realizuju Muzički centar Crne Gore i NVO Anagastum, uz podršku Centra za kulturu Tivat  i pokroviteljstvo Euro Strings  – European Guitar Festival Collaborative platforme.

 Takmičari mogu da se prijavljuju za učešće do 25. maja i to u dvije kategorije – sa i bez starosnog ograničenja. Prijavljivanje se vrši ispunjavanjem aplikacione forme koja se, sa svim informacijama i pravilnikom ovogodišnjeg izdanja nalazi na sajtu guitarmontenegro.com. Za prvoplasirane su obezbijeđene brojne i vrijedne nagrade među kojima su ručno izrađena Andreas Marvi gitara u vrijednosti od 8000 eura i Slavko Mrdalj gitara u vrijednosti od 5000 eura. Uz to, najbolji će imati priliku da nastupe na Forumu gitare u Beču, održe niz koncerata u Evropi, u zemljama EuroStrings platforme, nastupe sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom…

Usljed krize izazvane pandemijom korona virusa i  globalno sprovedene kampanje čiji je cilj da svi ostanemo u svojim domovima, organizatori su odlučili da takmičarski dio manifestacije realizuju emitovanjem nastupa svih učesnika posredstvom EuroStrings platforme i oficijelne facebook stranice MIGC-a. Na taj način, svi ljubitelji akustične gitare moći će da isprate niz koncerata u okviru najeminentijeg gitarskog dešavanja u Crnoj Gori.

Međunarodno takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition – MIGC) krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja se jednim dijelom finansira iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo sedamnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima. U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Belgije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Švedske, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije, Rumunije i Velike Britanije. Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka.

Najčitanije