23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Karantin sa 28 smanjili na 14 dana, računa se i vrijeme provedeno u plovidbi do Crne Gore

Porto Montenegro

Nacionalno koordninaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti dodatno je popustilo mjere koje se odnose na kontrolisano uplovljavanje stranih jahti u crnogorske luke i marine, pa je tako obavezni karantin za posadu i druga lica ukrcana na jahti, od danas skraćen sa 28 na 14 dana.

NKT je potpunu zabranu dolaska stranih jahti u Crnu Goru uvedenu sredimom marta zbog spriječavanja širenja koronavirusa, ublažilo 21.aprila od kada je omogućilo dolaske jahti o uslovom da sva lica na njima, po prispjeću jahte u neku od napih marina, prođu strogi karantin u trajanju od 28 dana tokom kojih niko od njih ne smije sa broda izlaziti na obalu. Očekivano, takva vrlo restruiktivna mjera, nije dovela do toga da strane jahte ponovno počnu dolaziti kod nas, pa su iz NKT-a na sugestije pomorske industrije i dijela samih naših pomorskih vlasti, odlučili da popuste mjere i učine ih koliko-toliko prihvatljivim za vlasnike, kapetane i posade jahti.

Osim smanjenja obaveznog perioda trajanja karantina sa 28 na 14 dana, NKT je omogućio da se u vrijeme karantina računa i vrijeme koje su jahta i lica na njoj, provela u plovidbi od posljednje luke do momenta dolaska u Crnu Goru. To u slučaju brodova koji bi ovdje došli sa udaljenijih destinacija, omogućava znatno smanjenje vremena u kome bi posada, gosti i eventualno vlansik na jahti, morali provesti „zatvoreni“ na svom brodu po dolasku u Crnu Goru.

U nautičko turističkom centru Porto Montenegro u Tivtu sa odobravanjem  su dočekali novo popuštanje mjera vezanih za dolaske stranih jahti. Taako sve svoje klijente i brodove koji su proteklih mjeseci izražavali interes za dolazak u Crnu Goru, juče obavijestili o novim mjerama, kao i činjenici da je u toj marini u skladu sa zahjtjevima NKT-a i protokolom koji je donijelo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, već određen i adekvatn opremljen poseban dio za karantinski boravak jahti u kome će one za to vrijeme dobijati sve neophodne usluge na siguran i sa stanovišta zdravlja ljudi, bezbjedan način.

Iz menadžmenta Porto Montenegra klijente, posebno one sa velikim mega i super jahtama, obavijestili su da je moguće i da u Crnoj Gori obavljaju smjenu posada na svojim brodovima, pri čemu nova posada koja dolazi da preuzme brod mora proći 14 dnevni karantin prije nego što se ukrca na jahtu. Za te svrhe Porto Montenegro je stavio na raspolaganje hotel Regent, pa stranci koji dolaze da preuzmu dužnosti na nekoj od jahti u toj marini, dvonedjeljni karantin mogu provesti u izuzetno luksuznim uslovima tog hotela sa pet zvjezdica.

Izvor:S.L

Najčitanije