16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Melbourn – rekorder u trajanju karantina u pandemiji

Melbourn – rekorder karantene
Foto: Sandra Sanders / REUTERS

Australski grad Melbourn postavio je rekord u najdužem kumulativnom trajanju karantin zbog pandemije COVID-a.

U nedjelju je bilo tačno 245 dana kako je u Melbourneu, glavnom gradu savezne australske države Victorije, na istočnoj obali, na snazi mjera da se ostane kod kuće, objavio je kanal ABC.

Melbourne je tako srušio rekord koji je držao Buenos Aires. Argentinska prijestolnica bila je 234 dana u karanteni, od 20. marta do 11. novembra 2020. te imala kratki 10-dnevni “lockdown” od 21. maja do 31. maja ove godine, naveo je ABC.

U Melbourneu je trenutačno na snazi šesto potpuno zatvaranje otkako je počela pandemija i trebalo bi trajati najmanje još tri sedmice.

Broj zaraženih u državi Victoriji tek je nedavno premašio onaj u susjednom Novom Južnom Walesu, gdje broj slučajeva zaraze počeo padati nakon što je dostigao vrhunac.

Stanovnici na rubu živaca

U Melbourneu su ljudi na rubu živaca. U septembru su nekoliko dana bili na ulicama prosvjedujući protiv obveznog cijepljenja u sektoru gradnje.

Procjenjuje se da će ta savezna država 26. oktobra postići procijepljenost od 70 posto kada je riječ o starijima od 16 godina i, prema utvrđenim pravilima, time bi se došlo do kraja “lockdowna”.

No državni premijer Daniel Andrews rekao je da ne isključuje mogućnost da se utvrđene mjere produlje bude li potrebno.

Australija cijepljenjem želi izbjeći zatvaranje

Australija s 25 miliona stanovnika dugo se borila sa strategijom potpunog iskorjenjivanja virusa, ali nakon što nije uspjela obuzdati nekoliko izbijanja zaraze delta-varijantom, okrenula se ciljevima ostvarivanja određene razine procijepljenosti kao načinu da se iziđe iz zatvaranja.

Od pojave koronavirusa Australija ima 105.000 zaraženih i više od 1200 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om.

Izvor:Hina

Najčitanije