16 C
Kotor

Slušaj online radio

Memorandum o prijateljstvu temelj buduće saradnje – Kotor, Dubrovnik, Mostar, Ohrid

Predstavnici Kotora, Mostara, Dubrovnika i Ohrida potpisali su Memorandum o prijateljstvu kojim je, kako je saopšteno, predviđeno zajedničko apliciranje ta četiri grada prema inostranim projektima i razmjena iskustva u oblasti kulture i sporta.

Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić, rekao je da mu je zadovoljstvo što su, dok se u toj opštini odvija sastanak Borda direktora Organizacije gradova svjetske kulturne baštine (Organization of World Heritage Cities OWHC), okupili gradove koji su u regionu prepoznati kao UNESCO-vi gradovi.

„Zadovoljni smo što su danas sa nama Dubrovnik, Mostar i Ohrid i što smo imali priliku da zajednički potpišemo Memorandum o prijateljstvu četiri grada. Siguran sam da je ovo putokaz za sve o načinu na koji treba da se unaprijeđuje saradnja između gradova regiona, posebno između onih gradova koji dijele zajedničke kako i vrijednosti tako i zajedničke probleme“, istakao je Jokić nakon potpisivanja memoranduma u Pomorskom muzeju.

On je ocijenio da je Memorandum prvi korak u tome što će tek da uslijedi, a to su, kako je pojasnio, zajednički projekti i nominacije prema međunardnim organizacijama „i zajednički nastupi ovih gradova prema onim organizacijama koje predstavljajuju adresu na koju možemo zajednički rješavati ono što su naši problemi“.

„Siguran sam da je potpisavanje Memoranduma temelj buduće saradnje i put koji će donijeti korist kako gradovima, tako i stanovnicima naših gradova“, kazao je Jokić.

Savjetnica gradonačelnika Mostara, Rada Komadina, kazala je da je potpisivanje Memoranduma o prijateljstvu četiri grada prvi korak ka njihovoj budućoj saradnji.

„Potpisivanjem ovog Memoranduma otvorili smo sve naše budući aktivnosti, a to je zajedničko apliciranje prema EU fondovima, razmjena iskustava koja se tiče istorijskog naslijeđa, iskustva koje ima grad Mostar do sada, a ujedno da vidimo koja iskustva imaju gradovi prijatelji“, ocijenila je Komadina.

Memorandum o prijateljstvu temelj buduće saradnje

Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, rekao je da mu je žao što do potpisivanja Memoranduma nije ranije došlo jer su, kako je pojasnio, brojni problemi i izazovi koji se nalaze pred UNESCO-vim gradovima, “koje zajednički možemo rješavati i jedni drugima sugerisati na koji način raditi“.

„Istovremeno, zajednički možemo pristupati evropskim fondovima, ali i drugim mogućnostima finansiranja raznih aktivnosti, i zajedničkom saradnjom u budućnosti, rješavati sve ono što mislimo da je važno – promovisati sport, i kroz razmjenu iskustava poboljšati našu postojeću infrastrukturu“, istakao je Franković.

On je rekao da su neke aktivnosti već započete kad je u pitanju održivi turizam.

„Kad je u pitanju upravljanje destinacijom, sa Kotorom vodimo vrlo aktivne razgovore o tome šta, kako i na koji način raditi u budućnosti po pitanju kruz gostiju, na koji način kontrolisati turizam, kako obnavljati spomeničku baštinu, tako da su započeti i prije razgovori, ovo je samo potvrda tog što smo već radili. Ovo neće biti samo potpis i stvari stvari neće ostati na tome, nego će se saradnja razviti u više različitih segmenata u predstojećim mjesecima“, kazao je Franković.

Gradonačelnik Ohrida, Jovan Stojanoski, rekao je da nakon potpisivanja Memoranduma o prijatelsjtvu očekuje da više sarađuju četiri grada i da, kako je naveo, zajednički razmjenjuju iskustva i nalaze rješenja za probleme.

„Imali smo izuzetno kvalitetne razgovore i podijelili smo dosta iskustva, dosta smo naučili jedni od drugih, i tako će biti ubuduće, kad su u pitanju projekti i naša četiri grada – da unaprijedimo saradnju kad su u pitanju privreda, turizam i kulturna i prirodna baština.

Najčitanije