16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Mikijelj: Na trajektnoj liniji Kamenari – Lepatane do 15. aprila imaćemo šest trajekata

Foto Skupština CG

Javno preduzeće Morsko dobro koje je preuzelo trajketnu liniju Kamenari – Lepatane do 15. aprila imaće šest trajekata i njihova flota biće veća nego što je bila flota “Pomorskog saobraćaja” – to je danas na sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje kazao Mladen Mikijelj, direktor JP Morsko dobro.

On je predstavio plan nabavki plovila i naveo da će JPMD kompletnu investiciju realizovati iz sopstvenih sredstava.

-Očekuje da će do 15. aprila biti nabavljeno dva trajekta kapaciteta veća od 60 vozila, dva trajekta kapaciteta od 45 do 60 vozila i dva trajekta kapaciteta od 20 do 30 vozila, ukupne nosivosti vozila veće, nego što je bila flota ,,Pomorskog saobraćaja”- kazao je.

Mikelj ističe da su spremni da pri formiranju cijene prevoza, vode računa o pogodnostima za stanovnike Herceg Novog, Kotora i Tivta, kao i da određene službe budu oslobođene plaćanja.

Kako je kazao, procijenjuju i da će se investicija vratiti za dvije godine.

On je kazao da će nakon instalacije softverskog rješenja postojati evidencija broja ukrcanih vozila, što je u skladu sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe neophodno u cilju postizanja bezbjednog funkcionisanja ovog prevoza na čemu JP Morsko dobro kontinuirano radi. Saopštio je i da su bile dvije inspekcijske kontrole broda “Vasilije” koji trenutno saobraća i da se radi na ispunjavanju svih predviđenih uslova od strane JPMD.

Sastanku su prisustvovali predsjednici opština Kotor, Tivat i Herceg Novi, Vladimir Jokić, Željko Komnenović i Stevan Katić, a zajednički je konstatovano da se, kada je riječ o trajektnom saobraćaju, radi o kratkoročnom rješenju saobraćaja kroz Boku, ali da kroz planska dokumenta, treba strateški odrediti način za bolje saobraćajno povezivanje obala (podmorski tunel ili most).

Najčitanije