25 C
Kotor

Slušaj online radio

Milatović: Inostrani investitori zainteresovani za solarnu energiju u CG

Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora ima značajne potencijale na polju obnovljivih izvora energije, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je ukazao da postoji interesovanje međunarodnih investitora, posebno za solarnu energiju koja do sada u našoj zemlji nije u potpunosti iskorištena.

Kako je saopštio kabinet predsjednika, Milatović je u rezidenciji na Cetinju priredio radni doručak za predsjednicu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso i članove njene delegacije, što predstavlja njihov drugi sastanak, nakon prošlogodišnjeg susreta u Londonu.

On je naglasio da je EBRD naš ključni strateški partner u kreiranju održive ekonomije i posebno istakao važnost njihove ekspertske podrške i povoljnih uslova za kreditiranje nastavka izgradnje autoputa, ali i svih drugih velikih i izazovnih infrastrukturnih projekata.

– Tokom razgovora, Milatović je predstavnike EBRD-a upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu na polju vladavine prava i nezavisnosti institucija što otvara prostor za dalje inteziviranje investicionog ciklusa u našoj zemlji – navodi se u saopštenju.

Dodao je, da upravo uz podršku partnera iz EBRD-a naša administracija unaprjeđuje svoje kapacitete i priprema se za što bolje iskorištavanje pristupnih fondova EU.

Milatović je ukazao na značajne potencijale koje Crna Gora ima na polju obnovljivih izvora energije, naglasivši da postoji interesovanje međunarodnih investitora, posebno za solarnu energiju koja, kako je kazao, do sada u našoj zemlji nije u potpunosti iskorištena.

Predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso izrazila je podršku Crnoj Gori u daljem sprovođenju reformi i privlačenju stranih investicija u pravcu pridruživanja EU u skladu sa strateškim prioritetima EBRD-a, koji uključuju plan zelene tranzicije, poboljšanje kapaciteta privatnog sektora i povezanosti, uključujući prekogranični transport, energetiku i digitalnu povezanost.

Sagovornici su saradnju Crne Gore i EBRD-a ocijenili kao odličnu i sadržajnu, podsjetivši na brojne zajedničke projekte koji su u prethodnom periodu realizovani u našoj državi.

Takođe, Milatović je ukazao na doprinos EBRD-a u smislu jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori i istakao važnost da uz podršku EBRD-a u najskorijem roku dođe do uspostavljanja kreditno-garantnog fonda.

Na kraju, on je poručio da Crna Gora ima veliku razvojnu šansu na polju zelene tranzicije, za šta je zatražo podršku EBRD-a i u narednom periodu.

Najčitanije