16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

UN upozorava Izrael: Ofenziva na Rafah mogla bi dovesti do pokolja

Gaza

UN je u utorak upozorio da bi izraelska kopnena ofenziva na Rafah, na jugu Pojasa Gaze gdje je utočište našlo više od milijun ljudi, mogla “dovesti do pokolja”.

Izrael je kazao da želi istjerati militante Hamasa iz skrovišta u Rafahu i osloboditi izraelske taoce te radi planove za evakuaciju palestinskih civila.

– Vojne operacije u Rafahu mogle bi dovesti do pokolja u Gazi. Također bi mogle ostaviti ionako krhku humanitarnu operaciju pred vratima smrti, rekao je šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths.

– Nedostaju nam sigurnosna jamstva, dostava pomoći i osoblje da održimo ovu operaciju, kazao je u saopštenju.

– Međunarodna zajednica upozorava na opasne posljedice bilo kakve kopnene invazije na Rafah. Izraelska vlada ne može nastaviti ignorirati ove pozive, naglasio je.

Pregovori koji su uključivali SAD, Egipat, Izrael i Katar o primirju u Gazi završili su bez pomaka u utorak dok jačaju pozivi Izraelu da se suzdrži od planiranog napada na Rafah.

– Iskreno se nadam da će pregovori za oslobađanje talaca i neki oblik prekida neprijateljstava biti uspješni kako bi se izbjegla sveobuhvatna ofenziva na Rafah, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterresnovinarima u utorak.

– Ona bi imala razorne posljedice.

Najčitanije