20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Milionski vrijedan kokain pokušali da švercuju “Jadranom”

Tivat – foto M. Marušić

Nekoliko desetina kilograma kokaina zaplijenjeno je juče na školskom brodu Mornarice VCG, jedrenjaku “Jadran“ u Tivtu.

Zbog šverca milionski vrijednog tovara uhapšen je najmanje jedan član posade tog ratnog broda. Prema nezvaničnim saznanjima lisice na ruke stavljene su starijem vodniku Dušku Radenoviću, za sada, jedinom osumnjičenom za pokušaj šverca narkotika kojim je nanijeta nemjerljiva šteta ugledu školskog broda „Jadran“, Mornarice i oružanih snaga Crne Gore.

Radevića sumnjiče da je proteklih dana, tokom pripreme broda za krstarenje, kada je na “Jadran” donošena hrana za dvonedjeljni boravak skoro 80 ljudi na moru, unio, i u jednoj od prostorija na brodu sakrio veću količinu narkotika.

Prema nezvaničnim informacijama, pretragom i pretresom broda pronađeno je između 50 i 60 kilograma kokaina.

Jedrenjak je pretresen neposredno prije nego što je “Jadran“ u 11 sati juče trebalo da isplovi iz Tivta na dvonedjeljno školsko krstarenje sa studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora do Turske i Grčke.

Ta količina kokaina na crnom tržištu vrijedi preko pet miliona eura.

Zbog sumnje da iza pokušaja krijumčarenja najvrednijim brodom Mornarice VCG stoji ozbiljna organizovana kriminalna grupa, istragu je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

Sa drogom “tonuli” i drugi ratni brodovi

Iako je jučerašnji događaj bez presedana nešto najsramnije što se dogodilo u 85 godina dugoj istoriji tog broda, “Jadran” nije jedini školski ili ratni brod mornarica u svijetu na kojima su zaplijenjene manje ili veće količine droge. Prije pet godina na školskom brodu Ratne mornarice Španije, jedrenjaku “Juan Sebastian Elcano” u Kadizu u Španiji otkriveno je 127 kilograma kokaina zbog čijeg su šverca uhapšena tri člana posade jedrenjaka.

Istragom je kasnije utvrđeno da je “Juan Sebastian Elcano” u okviru tog istog putovanja već prije toga prošvercovao 20 kilograma kokaina u SAD, u luku u Njujorku, dok je ostatak tereta droge od 127 kilograma opijata ostao na brodu i bio namijenjen evropskom tržištu.

Prije nekoliko godina u njujorškoj luci je na školskom brodu RM Kolumbije, jedrenjaku “Glorija” otkrivena pošiljka od 30 kilograma kokaina, a tom je prilikom uhapšen jedan oficir i nekoliko mornara sa kolumbijskog ratnog broda. Na “Gloriji” je i 2004. u Kolumbiji, prije nego što je taj brod isplovio na krstarenje do Evrope, otkrivena pošiljka od 17 kilograma kokaina i 11 kilograma heroina, skrivena u brodskoj strojarnici. Kokain vrijedan 2 miliona funti otkriven je 2010. u britanskoj luci Plimut na razaraču britanske Kraljevske mornarice HMS “Manchester” zbog čega je jedna članica posade razarača osuđena na sedam i po godina zatvora. Dvije godine ranije 18 članova posade britanskog razarača “Liverpool”, na testovima je bilo pozitivno na kokain. Razarač na kome su oni služili prethodno je korišten u borbi protiv krijumčarenja droge na Karibima u kojima jje “Liverpool” imao više zapljena narkotika sa drugih brodova vrijednih nekoliko miliona funti. U Australiji je 2005. otkriven pokušaj dvojice pripadnika mornaričke pješadije SAD, da prokrijumčare 11 kilograma amfetamina vrijednih milion dolara, na desantni nosač helikoptera “Boxer” RM SAD.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije