17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Mimoza u Boki cvjeta najljepše

Kada žute, pahuljaste mimoze rascvjetaju zimu, na hercegnovskoj rivijeri kreću fešte, karnevali, maskenbali i pučke svečanosti i dolaze gosti u pohode gradu na ulazu  u Bokokotorski zaliv. Više od pola vijeka  u ovom pitomom i sunčanom gradu u to vrijeme se organizuje jedinstvena svetkovina cvijetu u čast – »Praznik mimoze«.

Prvo stablo mimoze u Herceg Novi je stigloprije vijek. Donio ga je iz Australije pomorski kapetan Mićo Lepetić i poklonio porodici Berberovića “On su kasnije, kada su razmnožili mimozu jedno stablo poklonili kumovima Cvjetkovićima u Baošiću”, priča inženjerka  pejsažne arhitukture  Milica Berberović.

Smatra se da su prve mimoze u Evropu stigle u Francusku u toku 18. vijeka i prvo su se sadile oko vila bogatih ljudi koji su zimu provodili u Francuskoj. Prva Acacia dealbata je uvezena 1884. godine iz Australije u Francusku i posađena u parku jednog zamka u Kanu. Odatle se širila u druge mediteranske zemlje.

Postoji oko 800 vrsta ovog žutog cvijeta,  čija je postojbina Indija, Afrika, Amerika,  Australija i drugi suvi, suptropski i tropski dijelovi svijeta, a u Herceg Novom i Boki uzgaja se tek dvadesetak vrsta, pa ipak ostaje utisak da mimoze baš na ovom dijelu Jadrana  najljepše cvjetaju.

“Naziv “mimoza” koji se koristi, u stvari je trgovačko ime,  koje potiče iz Francuske odakle se  obavljao izvoz cvjetnih grančica. Ono što sadimo u našim đardinima pripada botaničkom rodu akacije.  U Herceg – Novom  pretežno  je zastupljena   “acacia dealbata” i njeni varijateti. Ona cvijeta  od decembra do marta. Rijeđa vrsta je “acacia semper florens”  koja cvijeta  u proljeće i ljeti,   objašnjava Milica  Berberović. Ove vrste su otporne na temperature do -10 stepeni, međutim ne na duži period.

Mimoze u Londonu – foto Jason Gold

Uzgajanje mimoze bilo je profitabilnu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka,kada je ona masovnije sadjena i uzgajana u Boki Kotorskoj, naročito na hercegnovskoj rivijeri. Prema procjenama stručnjaka u ovom dijelu Boke bilo je oko pet hiljada stabala, sa kojih se godišnje moglo ubrati oko 30 vagona cvijeta mimoze.

Populacija mimoze je, međutim, u opadanju. Sve je manje plantaža u privatnom vlasništvu, dok se na javnim površinama mimoza gotovo ne može ni vidjeti. Berberović smatra da bi grad trebalo da uloži u osnivanje plantaže, ali i motiviše privatnike da počnu ponovo da se bave sadnjom i uzgojem mimoze. Njena stabla je potrebno obnavljati svakih 20 godina, jer to nije vrsta koja ima dugovječno stablo.

Praznik mimoze – foto Boka News

Berberović nagovještava da će u  generalnoj razradi urbanističkih planova  biti zastupljeni i  pejsažni razvoj zelenih javnih površina za centar grada, Igalo, Zeleniku , Bijelu i druga područja.  U okviru tih planova biće date i smjernice za podsticaj uzgajanja mimoza, kao simbola grada. Lokalna uprava je u nekoliko navrata u posljednje dvije godine inicirala bsplatnu podjelu sadnica mimoze I sadnju na javnim površinama, ali to još uvijek nije dovoljno.

Mimoza je više od četiri decenije prepoznatljiv znak Herceg Novog u zimskim mjesecima, ali bez žutog cvijeta nema ni Praznika mimoze.

Od namještaja do parfema

Mimoza se gaji kao dekorativno drvo, ali ima primjenu i u industriji namještaja. Komponente izdvojene iz svih dijelova biljke koriste se u farmaciji, kozmetičkoj industriji i medicini. Sjeme i mladi izdanci se koriste u azijskoj kuhinji za pripremu raznih supa, omleta… Amerikanci vole da konzumiraju liker napravljen od listova akcije. Tvrdo i dugotrajno drvo akacije koristilo se u prošlosti za ručnu izradu brodova, danas se uglavnom koristi za izradu podova, nameštaja, igrački, nakita.

Mimoza 1
Mimoza 1

Poruka vjerne ljubavi

Legenda o mimozi govori da je nekada davno u Australiji blizu okeana živio ljubavni par. Mladić, sin ribara, volio je djevojku iz aristokratske porodice. Porodica je primorala devojku da se uda za plemića. Razočarani mladić napušta okean i ribarenje i odlazi u planinu da radi kao čuvar šume, kako bi zaboravio svoju ljubav. Ali, čim je mladić zakoračio u šumu izbije veliki požar. On spašava šumu uprkos opasnosti, ali  strada u požaru. Čuvši vijest o mladiću devojka bježi od muža u planinu gde zatiče njegovo telo. Ona umire pored voljenog, a od tog trenutka na mestu gde je umro ljubavni par pojavljuje se lijepo mirisno žuto cvijeće, mimoza.” Možda i zato u  govoru cvijeća ovaj cvet znači poruku vjerne ljubavi.

Najčitanije