21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministar zdravstva Sjeverne Makedonije podneo ostavku nakon tragedije u Tetovu

Tetovo – fptp EPA

Ministar zdravstva Sjeverne Makedonije Venko Filipče podneo je ostavku nakon požara u improvizovanoj COVID bolnici u Tetovu u kome je poginulo 14 osoba. Saopštio je to na vanrednoj konferenciji za novinare, naglasivši da je pismenu ostavku podnio premijeru države Zoranu Zaevu.

“Uvijek sam stajao odgovorno i transparentno. Nikada nisam bježao od kritika, nikada se nisam otkazao da bi pobedili pandemiju. Poslednja tragedija me je mnogo pogodila. Zato sam danas iz moralnih razloga ponudio pismenu ostavku premijeru Zaevu. Želim da im se zahvalim na povjerenju. Želim da se zahvalim i medijima na njihovoj transparentnosti i saradnji”, rekao je Filipče.

Prethodno je i zamjenik ministra za zdravstvo Ilir Hasani podnio ostavku na tu funkciju.

“U ovim trenucima, toliko teškim za nas, podnosim ostavku kao najviši moralni čin. I pored činjenice da nemam ništa sa procedurama o izgradnji modularne bolnice, iako nemam nikakve veze sa organizacionim djelom, ostavka je čin koji smatram da trebam napraviti u ovom trenutku i time da ispoštujem žrtve, povređene, javnost i najviše sebe. Nema ničeg iznad dostojanstva”, napisao je Hasani.

Ostavke su podijneli i dvojica direktora bolnice, Fljorin Besimi i Artan Etemi.

U trenutku nesreće u prostorijama COVID-bolnice bilo je ukupno 26 pacijenata. Istraga je još uvijek u toku.

Ranije u petak Filipče je u javnom obraćanju rekao da ne beži od odgovornosti zbog požara u privremenoj COVID bolnici u Tetovu, ali da će sačekati istragu pa doneti odluku o eventualnoj ostavci, što je otvorilo pitanje šta je sa moralnom odgovornošću.

Na njega su ukazali iz opozicione stranke VMRO DPMNE, naglašavajući da se moralna odgovornost ne utvrđuje, već za nju treba imati osjećaj. Iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza, pak, kažu da opozicija želi da potkopa “nezavisnu, nepristrasnu, objektivnu i efikasnu istragu o požaru, koja će dati odgovora o svemu”.

“U ovom trenutku potrebno nam je da se ta moralna odgovornost sprovede i da ljudi koji su odgovorni, iz Tetova, pa zatim i iz Skoplja, daju ostavke”, kazao je Hasan Jashari, univerzitetski profesor za Radio Slobodna Evropa (RSE).

 

Najčitanije