26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropske zemlje postupno se vraćaju normalnom životu

Španija – foto EPA

Austrijski kancelar Sebastian Kurz jasno i bez ikakvog oklijevanja poručuje – otvara se novo poglavlje, vraća se staro normalno, nema više restrikcija i zabrana.

– Za sve one koji su vakcinisani više nema zabrana i lockdowna. Ova strategija potrebna nam je radi povratka u normalu, a ponajviše radi oporavka privrede, jer moramo ići naprijed, objasnio je Kurz.

O povratku na staro, odnosno izgradnji normalnog društva, mogu govoriti stanovnici Njemačke. Plan oporavka, kolokvijalno prozvan 2 G-e, odnosno vakcinisan ili prebolio, otvara vrata staroga života. U ovom slučaju barova, noćnih klubova, i ostalih mjesta na koja smo zaboravili u svim ovim mjesecima zabrana kretanja. Ponovno se smije plesati, naravno s maskom, pića se slobodno toče, ali fizička distanca je obvezna.

– Ponavljam još jednom – tko se ne želi vakcinisati, ugrožava ljude oko sebe, i zato ne smije posjećivati klubove, naglasio je zamjenik gradonačelnika Hamburga Falco Drossmann.

Podršku vakcinaciji dala je i kancelarka Angela Merkel u svojem posljednjem obraćanju parlamentu.

– Vakcinacija je jedini način. Jedino tako možemo pobijediti ovu pandemiju i zaštititi sebe i svoje voljene, rekla je Merkel.

Donedavno najveće evropsko žarište, Španija, ovih dana ima minimalni broj novozaraženih, malo ih je manje od 200 dnevno. Pa je vlada odlučila da će sve škole raditi normalno.

– Vjerujem da će se ovakvo stanje nastaviti, jer koliko ja znam, vakciniše se sve više ljudi. Naravno da održavamo fizički razmak, ali cijepljenje je jedini izlaz, smatra direktorica škole “Maestro Padilla” Virginia Menendez.

Španska vlada odlučila je da će početi vakcinisati i srednjoškolce, što potiče veliku raspravu na razjedinjenoj političkoj sceni.

Izvor:HRT

Najčitanije