8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i država da pomognu realizaciju brojnih ideja i projekata u Herceg Novom

Ministar Đurović u posjeti Opštini Herceg Novi

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović boravio je danas u Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o uspješnosti prošlogodišnje turističke sezone i planovima za ovogodišnju, o brojnim višegodišnjim problemima poput saobraćajnih gužvi tokom ljeta, te neuspješnim privatizacijama koje se negativno odražavaju po turističku privredu grada.

Na sastanku je konstatovana uspješnost ljetnje turističke sezone 2022. godine, kao i početak 2023., odnosno realizacija 54. Praznika mimoze, kada je tokom februara u Herceg Novom boravio rekordan broj turista.

Predsjednik Katić je posebno ukazao na probleme koji dugi niz godina tište naš grad – neuspješne privatizacije i posljedice istih po privredu Herceg Novog, funkcionisanje Instituta „Dr Simo Milošević“, kao i saobraćajne gužve tokom ljetnje turističke sezone.

„Dogovorili smo se da se u narednom periodu sastanemo i kroz organizaciju ostalih ministarstava, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova kada je u pitanju brzina tranzita na GP Sitnica i GP Kobila, posebno iz pravca aerdoroma u Dubrovniku. Takođe, upoznali smo ministra Đurovića i sa projektovanjem lokalne obilaznice, gdje ćemo sigurno na taj način u narednom periodu značajno rasteretiti saobraćaj kroz Herceg Novi“, istakao je Katić.

Ministar Đurović je ocijenio da je lokalna samouprava Herceg Novog agilna i sa pregrštom ideja, te da su Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i država tu da pomognu da se te ideje i realizuju.

Ministar Đurović u posjeti Opštini Herceg Novi

„Imali smo sjajnu turističku sezonu prošle godine, očekujemo i da će ova biti još bolja. Herceg Novi ide uzlaznom putanjom. Mislim da je ovogodišnji Praznik mimoze bio jedan od najbolje organizovanih i najposjećenijih poslednjih godina i ja sam siguran da će lokalna samouprava i lokalna Turistička organizacija nastaviti tako da promovišu svoj grad. Herceg Novi je grad Iva Andrića, Zuka Džumhura, grad kulture i bogate istorije i ima mnogo toga da ponudi“, kazao je ministar Đurović, a potom i dodao da problemi poput funkcionisanja Instituta „Dr Simo Milošević“, Bolnice Meljine, saobraćajnih gužvi jesu problemi koji tište svakog građanina Crne Gore i cijelu Vladu.

„Pravno formalno dosta je kompleksna situacija, ali pokušavamo da se izborimo i riješimo neke od tih problema koji opterećuju ovaj grad, ne svojom zaslugom, već zaslugom onih koji su radili tako loše privatizacije, od grada koji je bio prepoznat po brojnim i prelijepim hotelima da se svede na par hotela. Mislim da takvu spiralu moramo da prekinemo što se tiče Herceg Novog i da ga vratimo na mapu turističkih prijestonica, kao što Herceg Novi i treba da bude u narednom periodu”, naglasio je ministar Đurović.

Dodao je i da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma spremno da podrži projekte koji dolaze iz Herceg Novog, u smislu novih proizvodnih pogodna, podrške privrede i privrednika u industriji, proizvodnji i turizmu, te pozvao sve zainteresovane da iskoriste mogućnost i apliciraju, kako bi kompanije i privreda Herceg Novog osjetili benefite od programa Vlade Crne Gore i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Nakon sastanka i prezentacije turističke valorizacije centra grada, ministar Đurović i Sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi, Nenad Vitomirović obišli su Igalo, Žvinje i prostor Starog grada, odnosno lokacije sa velikim potencijalom za dalji razvoj turističke ponude.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur, Menadžer Opštine, Dušan Vukić, Sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije, Nenad Vitomirović i član IO Turističke organizacije Herceg Novi, Jovan Mićunović.

 

Najčitanije