20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministarstvo mora o sudaru kruzera i jedrilice: “Zapovjednik broda je sankcioniran, svi su znali za regatu”

Foto Otvoreno more

Stigao je odgovor iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na upit o službenoj verziji događaja koji se zbio proteklog tjedna u Splitu tijekom jedriličarske regate Sušac 100×2. Podsjetimo, usred regate je među jedrilice uletio domaći kruzer M/Y Memories koji je udario u jedrilicu Spyridiju, piše Morski.hr.

– Po zaprimljenom zahtjevu, Lučka kapetanija Split je 25. svibnja izdala Odobrenje za održavanje regate pod nazivom „SUŠAC 100 X2“. U istom je odobrenju navedeno kako svaka jedrilica mora imati opremu prema Dozvoli za plovidbu, kao i dodatnu opremu prema Oglasu za regate. Također je navedeno da se moraju poštivati Međunarodna pravila o izbjegavanju sudara na moru, a organizatoru je naloženo da osigura područje natjecanja i natjecatelje svojim plovilima te ne dozvoliti da se na bilo koji način ometa odvijanje redovitog i ostalog pomorskog prometa.

Lučka kapetanija Split održavanje same regate, čiji je start bio u 12.00 sati, oglasila je putem Radio oglasa.

U petak, 3. juna 2022., nešto iza 13.00 sati, Lučka kapetanija je zaprimila informaciju o navedenom događaju, odnosno da je putnički brod (luka upisa Split) ušao u regatno polje i da je pri samom izlazu iz regatnog polja, u 12.30 sati, došlo do dodira sa jedrilicom.

Nakon zaprimljene informacije zapovjednik broda pozvan je da se nakon priveza javi u Lučku kapetaniju Split, te mu je za počinjeni prekršaj izdan prekršajni nalog.

Vlasnik oštećene jedrilice nastavio je regatu navodeći da nema velike materijalne štete, a po povratku sa regate prijavljena je i sama pomorska nezgoda u kojoj se navodi opis događaja – stoji u odgovoru Ministarstva mora.

Izvor:morski.hr
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije