15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Izložba o zaštiti biodiverziteta Jadrana

Foto Radio Kotor

U okviru Međunarodne konferencije: Zaštita biodiverziteta Jadrana – AdriBioPro2022  predstavljeni su radovi  četiri umjetnika iz prekograničnog regiona Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora Valtera Kožula, Mila Albijanića, Petara Martinovića i Bosiljke Bakočević.

Izložbu  je  u ponedjeljak u Galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” otvorio direktor Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović.

“Umjetnici su na svoj način na slike prenijeli ono što su vidjeli u dubinama mora, a naš zadatak je da doživimo ta umjetnička djela na svoj način. More je kolijevka života i velika inspiracija za umjetnike, a ova Međunarodna konferencija će dati nove dimenzije i ideje i u narednim danima biti prilika da se “povežemo uživo” nakon pandemije. To je i najbolji put da se naša duša i osjećaj iznutra podijeli sa drugima, a kažu da je tvoje samo ono što podijeliš sa nekim na prijateljski način” – kazao je Joksimović.

Naučni savjetnik u Institutu za more i priobalje Dubrovačkog sveučilišta i slikar Valter Kožul, obratio se u ime umjetnika izloženih radova.

Foto Radio Kotor

,, Ideja za ovu izložbu nastala je na samom početku projekta i mogu se vidjeti načini na koja četiri umjetnika razmišljaju o temi mora. Mislim da smo izložbom dali posebnu notu projektu, koji se uspješno realizuje i daje dobre rezultate. Najbolje znamo mi koji živimo uz more kako ono utiče na naš život. Nažalost, zadnjih decenija razvojem potrošačkog društva, naš odnos prema moru postao je “maćehinski”, a naš odnos prema prirodi je “samo da uzimamo, a ništa ne vraćamo”. To je nešto što ćemo brzo morati da promijenimo. Zato za početak moramo promijeniti stav i učiti djecu i dati im primjer kako da se ophode prema prirodi”- istakao je Kožul.

Foto Radio Kotor

Program otvaranja izložbe vodio je Radoje Laušević.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 26. juna.

Najčitanije