13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministri Grlić i Radulović položili vijence u Morinju

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić i Đorđe Radulović danas su na ulaz u logor Morinj položili vijence i na simboličan način podsjetili da je prije trideset godina uspostavljen logor kroz koji je prošlo nekoliko stotina hrvatskih državljana, većinom iz Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa.

„Nakon trideset godina tek danas komemoriramo taj tužni dan kada je otvoren taj takozvani Centar za prihvat zarobljenika, koje je postalo mučilište nevinih ljudi i civila. Prisustvo ministra vanjskih poslova Crne Gore Đorđa Radulovića potvrđuje tu želju da zajednički komemoriramo taj događaj, da položimo vijence da zapalimo svijeće. Vi znate da su neki bili i osuđeni, uglavnom stražari, međutim do danas mi ne znamo tko su bili ti nalogodavci, tako da tu ima još mjesta za procesuiranje i drugih koji bi trebali kazneno odgovarati.

Ovo danas je upravo priznanje da se ovdje dogodio zločin. Zajednički danas odajemo počast svim žrtvama, ovo je veliki dan, prvi puta da su ovdje došli predstavnici Hrvatske države i Crne Gore “- kazao je za Hinu, ministar Grlić Radman

On je poručio da to isto želi uraditi i u Srbiji gdje su bili mnogi Hrvati nepravedno zatočeni, mučeni, mnogi ubijeni.

Logor Morinj

„Razgovarao sam sa ministrom Radulovićem o postavljanju jedne spomen ploče ovdje u Morinju. Organizator ove komemoracije je HNV CG koji su lojalni građani Crne Gore koji njeguju hrvatsku tradiciju, kulturu, jezični identitet… Vlada RH radi na očuvanju i skrbi svih čimbenika koji ih povezuju“ – istakao je Grlić Radman.

Logor Morinj

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Đorđe Radulović kazao je da samim prisustvom u Morinju Vlada dokazuje da postoji duh nove Crne Gore.

„Onaj koji u ratu nije učestvovao ali poštuje žrtve svih ratove na ovim prostorima, ali i sve one druge bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadaju. To je duh nove Crne Gore koja želi pomirenje naših očeva zarad budućnosti naše djece. Duh Crne Gore koji ne sanja istoriju već svoju evropsku budućnost. Duh Crne Gore koji živi u miru sa svima. Patriotizam se danas pokazuje poštovanjem onih koji misle kao vi ali i još više poštovanjem onih koji misle drugačije. Poštovanjem svog susjeda, prijatelja, Morinj je opomena da to nikad ne zaboravimo“ – poručio je ministar Radulović.

„Danas je veliko ohrabrenje obilježiti ovu obljetnicu u nazočnosti dva ministra vanjskih poslova, u nazočnosti svih prisutnih a koji šalju poruku da je zaista primjer čojstva znati sačuvati drugoga od sebe. Tko je vidio današnji dan vidio je sve…“ – kazao je predsjednik HNV CG Zvonimir Deković i pozvao da minutnom šutnje odaju počast preminulim dubrovačkim logorašima u ovom logoru kao i svima koji su preminuli u proteklih trideset godina.

„Tačno prije tridest godina na današnji dan sam ovdje doveden i tu sam proveo sedamdeset teških dana, najtežih u mom životu, gladi, žeđi, maltretiranja, ponižavanja… Želim ukazati na istinu kako se ovo nikada nebi više ponovilo“ – poručio je bivši logoraš Zlatko Bagoje iz Udruge logoraša iz Morinja (podružnica HDLSCKL Dubrovačko-neretvanske županije).

Logor Morinj

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici HNV-a, HGI-a i hrvatskih udruga u Crnoj Gori, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, državni tajnik za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, načelnik opštine Konavle Božo Lasić.

Skupu su prisustvovale i aktivistkinje ANIME iz Kotora sa transparentom “Pamtimo Morinj” koje godinama ukazuju na potrebu da se crnogorsko društvo mora suočiti sa istinom.

Logor Mrinj

Podsjetimo, u periodu periodu od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine u Morinju je organizovan Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske-logor Morinj. U logoru su u tom periodu boravile 292 osobe iz Dubrovačke regije, od čega je 169 svjedočilo o nečovječnom postupanju prema njima.

Nakon dugog perioda u kojem je režim upotrijebio sva sredstva kako bi izbjegao odgovornost za učinjeno 2013. godine je donesena pravosnažna presuda kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 12 godina zatvora. Optuženi su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru, povređujući njihov tjelesni integritet i lično dostojanstvo.

Grlić Radman: Ishitrena odluka kotorske vlasti

“U među vremenu je bazen u Kotoru nazvan po Zoranu Džimiju Gopčeviću koji je bio u to vrijeme zapovjednik straže. Mi smo prosvijedovali protiv toga. Činjenica da je ovdje danas i ministar Radulović potvrđuje i dokazuje da je to ishitrena odluka kotorskih vlasti na koju vjerovatno nije mogla uticati izvršna vlast” – kazao nam je Grlić Radman.

O zaostalim pitanjima sa Crnom Gorom ministar je istako da se moraju riješiti pitanja povratka broda Jadran, zajedničeke nominacije Bokeljske Mornarice kod UNESCO-a, razgraničenje na moru, budući da je kopnena granica neupitna.

Najčitanije