26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Mirisi Božića u Konavlima“ – bogata gastronomska i kulturna ponuda

Mirisi Božića u Konavlima- bogata gastronomska i kulturna ponuda foto Hina

Tradicionalna manifestacija u ruralnom turizmu „Mirisi Božića u Konavlima“ održat će se od 23. do 30. decembra u organizaciji udruge Agroturizam Konavle, a ponudit će bogat program gastronomskih, kulturnih i baštinskih događaja, specifičnih za konavoski kraj i običaje s juga Hrvatske.

Jelena Gale Pregelj iz udruge Agroturizam Konavle naglasila je u srijedu na predstavljanju programa da je fokus ovogodišnje 11. manifestacije na promociji turističke ponude Konavala u posezoni, a tradicijsko konavosko jelo – zelena menestra, i dalje je u središtu gastronomskih zbivanja.

„Zelena menestra je postala jedan od zaštitnih znakova manifestacije i vratili smo je tamo gdje i pripada – u domaćinstva i konobe. Dani zelene menestre duži su nego lani. Moći će se kušati i vina naših vinara, a prvi put u ponudu smo uvrstili i privatne iznajmljivače“, najavila je Gale Pregelj.

Podsjetila je kako su „Mirisi Božića“u prve dvije godine održavanja povezali tada još malobrojne konavoske agroturizme i probudile zanimanje za ruralni turizam u Konavlima. Idućih pet godina obilježio je Festival zelene menestre, baštine i vina, natjecanje kojim je konavoska zelena menestra brendirana.

Mirisi Božića Konavle
Konavle

Članovi udruge i jedni od pokretača manifestacije Antun Toto Rilović i Ivo Mujo iz programa su kao novost izdvojili tzv. storytelling poste,na kojima će posjetitelji moći čuti pet zanimljivih priča iz povijesti i tradicije Konavala na autentičnim lokacijama.

26. decembra  božićni koncert klapa i ansambala ‘Tiha noć, sveta noć’ 

 „Manifestaciju otvaramo 23. decembra u Čilipima, a 26. decembra održat će se božićni koncert klapa i ansambala ‘Tiha noć, sveta noć’. Humanitarna akcija ‘Neka je svijem sretan Božić’ zakazana je za 27. decembra, potom od 28. do 30. decembra slijede ‘Dani konavoske zelene menestre, baštine i vina’, a manifestaciju zatvaramo zabavom u Čilipima 30. decembra“, naveo je Rilović.

 Ivp Mujo je istaknuo da su Dani konavoske zelene menestre ove godine jedan dan duži.
„Ove godine imamo čak 24 mjesta na kojima će se moći nešto okusiti i vidjeti, a predstavit će se osam agroturizama i šest vinarija. U Pridvorju ćemo održati i degustacijsko-prodajni sajam, a ponudit ćemo i šest baštinskih događaja“, najavio je.

Manifestacija „Mirisi Božića“ pokrenuta je 2008. godine i nositelj je Zlatne povelje nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ za najbolju manifestaciju u ruralnom turizmu.

Izvor:Hina

Najčitanije