8 C
Kotor

Slušaj online radio

Mirisi Mediterana, čarobni ruzmarin: liječi lošu cirkulaciju, spriječava opadanje kose…

Ruzmarin

Naše mediteranske biljke imaju snažna ljekovita svojstva, mnogo toga liječe, zdrave su… Svakodnevno prolazimo pored njega, ne primjećujemo ga, slabo i skoro da ne konzumiramo, iako su nam ga priroda i Mediteran podarili… Donosimo priču o ruzmarinu i njegovim svojstvima.

Ime ove predivne mediteranske biljke potiče od latinskog imena rosmarinus – morska rosa.

Ruzmarin je bio posvećen Afroditi, božici ljubavi. Cvjeta prekrasnim ljubičastim cvjetovima, aromatičnog je mirisa i intenzivnog oporog okusa. Listovi su kožasti, puni eteričnog ulja. U Dalmaciji se koristi kao začin prilikom pečenja i pripremanja divljači.

Beru se vršci listova i cvjetova od proljeća do jeseni. Suši se u hladu i čuva u limenkama zbog jako aromatičnog mirisa.

Ruzmarin ima puno ljekovitih svojstava. Suzbija širenje patogenih mikroorganizama pa je dobar kod probavnih smetnjii. Osim toga ublažava i menstrualne tegobe i glavobolju te opušta mišiće. Kad osjetite glavobolju stavite dvije svježe grančice ružmarina (vrške) u šoljicu vruće vode. Ostavite nekoliko minuta i procjedite. Pijte polako u gutljajima uživajući u ovom napitku. Glavobolja bi brzo trebala proći jer ruzmarin iz čaja smanjuje razinu kortizola -hormona koji izaziva stres.

Kod prehlade ili gripe koristimo ulje ruzmarina koje nam služi za inhalaciju djelujući protuupalno. Pri  tom je dovoljno samo nekoliko kapi ulja jer ima vrlo jak i oštar miris koji može nadražiti sluznicu.

Osobe koje pate od gubitka kose – alopecee trebale bi vlasište masirati uljem ruzmarina. Pri tom treba biti uporan jer se rezultati primjete nakon pola godine. Nakon duže upotrebe primjećuje se rast kose.

Ruzmarin – foto Boka News

Čaj ruzmarina po nekim saznanjima spriječava rast stanica raka, snažan je borac protiv slobodnih radikala. Naravno, u tom slučaju ga treba koristiti preventivno.

Ruzmarin regulše cirkulaciju i jača srce. Dovoljna je jedna šoljica čaja dnevno kako biste osjetili poboljšanje već nakon mjesec dana..

Ruzmarin se koristio kao prirodna kontracepcija i aborativ pa se ne preporučuje ženama u trudnoći.

ruzmarin

Vino napravljeno od ružmarina poboljšava rad srca, pospješuje izbacivanje suvišne tekućine iz organizma i tako pospješuje cirkulaciju. Koristan je lijek  i protiv reume.

Vino radimo tako što potopimo dvije pune žlice ružmarina u litri bijelog vina. Ostavimo ga 6-7 dana, procijedimo i pijemo jednu čašicu ujutru na prazan želudac. Ruzmarin možemo namakati i u rakiju potapanjem četiri žlice ružmarina u litri rakije 10 dana na suncu. Ovom rakijom masiramo mjesto oboljelo od reume nekoliko puta dnevno. Rakiju od ružmarina koristila je i Elizabeta Ugarska, mađarska kraljica koja je patila od od reume i gihta. Legenda kaže da joj je anđeo dao ovaj napitak koji ju je pomladio  i u nju se tada zaljubio mladi poljski kralj.

Probajte i vi čudotvorne napitke ove mirodične biljke, uz veliku vjeru učinak će biti sigurno djelotvoran. Ljekovite biljke pomažu onima koji vjeruju i koji su uporni u ovoj vrsti liječenja.

Ruzmarin

Recept za otpadanje kose

Prokuvamo četiri šoljice vode, dodamo 15 grančica ružmarina i  tri žlice jabučnog octa. Smjesa mora odležati 30 minuta,a  potom je treba ohladiti i procijediti. Na opranu kosu lagano lijevamo čaj od ruzmarina umasiramo u tjeme i ostavimo da djeluje 3-4 minute nakon čega kosu ispiremo hladnom vodom ili ostavimo da djeluje bez ispiranja

Ovaj lijek je provjeren samo treba biti uporan jer ništa ne dolazi preko noći. Želim vam mnogo ustrajnosti i uspjeha u liječenju vašeg vlasišta. Naravno, pripazite i na hranu koju unosite i šampone kojima tretirate svoju kosu. Ljepota kose i kože dolazi iznutra. Zato izbjegavajte stres, boravite što više na svježem zraku i ne tretirajte vašu kosu raznim preparatima koje vam nude na policama. Nešto više o ovoj temi pisat ću i kad budem obrađivala druge ljekovite biljke.

Želim vam puno zdravlja, kvalitete življenja i vlastite samosvjesti o brizi i očuvanju onog što nam je najdragocjenije.

/Višnja Žužul/

ZAŠTO JE RUZMARIN NESTAO IZ SVATOVA?

ruzmarin

Zbog duge tradicije, ruzmarin se danas skoro u svim zemljama sveta smatra simbolom bračne sreće baš zato što simbolizuje vjernost i sećanje, bez čega nema ni srećnog zajedničkog života.

Nisu ljudi kitili ruzmarinom svatovsku odjeću bez veze, »iz čista mira«. Stavljali su ga jer je ruzmarin svojim mirisom i zelenilom bio slika života i rasta!

U međuvremenu, kićenje cvijećem i mlade i svatova se menjalo od zemlje do zemlje, svaka ima svoje običaje, i u moderno vreme,  ruzmarin je istisnut, i iz bidermajera i sa revera zvanica, veoma čudno s obzirom da se o nekim drugim stvarima koje simbolično donose sreću tog dana veoma vodi računa.

Naravno, sve je to normalno, vremena se menjaju, ali ruzmarin je nepravedno istisnut jer predstavlja pravi simbol onoga u šta se ulazi sklapanjem braka.

Zbog toga, ako se uskoro udajete, ne zaboravite grančicu ruzmarina. Ne morate njime kititi goste, ali ne zaboravite bar jednu grančicu u bidermajeru…

Najčitanije