16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Miroslav Tadić i Ivet Holcvart 4. juna u Tivtu

Gitara i violina na otvorenom – spoj balkanske i muzike iz cijelog svijeta

Koncert

U okviru ovogodišnjeg Međunarodnog takmičenja gitarista, u Tivtu će 4. juna nastupiti poznati gitarista iz Srbije Miroslav Tadić u duetu sa Ivet Holcvart, američkom violinistkinjom i pjevačicom. Koncert počinje u 21h na Trgu magnolija. Ulaz će biti besplatan.

Nakon koncerata u Los Anđelesu i Beogradu, Miroslav i Ivet će se crnogorskoj publici predstaviti obradama i kompozicijama baziranim na bogatoj riznici balkanskog folklora sa posljednjeg albuma „Luka“ (Harbor). Osim što je baziran na balkanskom folkloru, album predstavlja i spoj elemenata klasike, džeza, bluza, flamenka, brazilske muzike i puno imrpovizacije.

„Publika može očekivati koncert intimnog karaktera koji je kao putovanje kroz prostor i vreme, pun ljubavi, komunikacije i pozitivne energije. Ja uvek sa radošću i nestrpljenjem nastupam pred crnogorkom publikom, dok će Ivet u Crnoj Gori biti prvi put. Iako će koncert biti na otvorenom želimo da napravimo atmosferu kao da su nam slušaoci došli u posjetu kući“ – kazao je Tadić uoči nastupa.

Tadić je već dobro poznat našoj publici i kao solista i po saradnjama sa Vlatkom Stefanovskim, Radetom Šerbedžijom, braćom Teofilović, Matijom Dedićem, Merimom Ključom, Božom Vrećom i drugim značajnim umjetnicima iz regiona. Među njegovim saradnicima je i Ivet, muzičarka sa internacionalnom karijerom koja vješto kombinuje uticaje klasike, džeza i američkog i balkanskog folklora.

„Sa Ivete sarađujem već 6 godina i ona je fascinantna muzičarka sa izuzetnom muzikalnošću i senzibilitetom. S obzirom na to da nije sa našeg podneblja njeno razumijevanje i osjećaj za balkansku muziku su neverovatni. Naš video nastup na Nikšićkom gitarskom festivalu 2020 pregledalo je skoro milion ljudi iz čitavog svijeta, što nam je dalo novu veru u muziku koju sviramo“ – dodao je Tadić.

Kako je tivatski festival najprije takmičarskog karaktera, i ove godine je, pored koncertnih aktivnosti, organizovano i takmičenje mladih gitarista koji će se nadmetati za vrijedne nagrade među kojima su gitare poznatih graditelja Andreasa Marvija i Slavka Mrdalja.  Biće odabran i najbolji crnogorski gitarsita, pod pokroviteljstvom kompanije EURO-UNIT Montenegro koja će solo gitaristi/kinji iz Crne Gore sa najvećim brojem poena osvojenim na takmičenju (bez obzira na kategoriju i uzrast) pokloniti Yamaha gitaru.  Takmičarski dio održava se takođe 4. juna, tokom cijelog dana, u Centru za kulturu Tivatu. Ulaz za publiku je otvoren.

Festival realizuje Anagastum guitar society uz podršku Centra za kulturu Tivat i pokroviteljstvom Euro Strings  – European Guitar Festival Collaborative platforme.

Međunarodno takmičenje gitarista Tivat je jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih gitarskih manifestacija u Crnoj Gori koja je do sada okupila nekoliko stotina takmičara iz preko 120 zemalja cijelog svijeta.

Najčitanije