16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Posada spašena nakon četiri dana plutanja na improviziranom splavi od stiropora

posada-splav

Potresnu priču o preživljavanju svojim spasiocima ispričala su četiri člana posade indonezijskog broda, koji su četiri dana nakon havarije spašeni u moru Bali. Preživjeli su na improviziranoj splavi napravljenoj od prijenosnih hladnjaka od stiropora koji su isplivali s tonućeg broda.

Brod Zidan Express isplovilo je 26. maja zajedno s još jednim plovilom na noćni izlet koji je trebao stići u luku Sapekan u petak ujutro. Članovi posade s drugog broda izvijestili su da su u četvrtak preko noći izgubili iz vida Zidan Express. Drugi brod u luku je stigao u petak kako je i planirano, a kada Zidan Express nije stigao na odredište, zabrinuti su članovi obitelji u subotu ujutro obavijestili indonezijsku SAR agenciju o brodu koji je kasnio. SAR timovi predvođeni započeli su pretragu područja koje se prostiralo oko 345 Nm i zatražili pomoć drugih plovila u tom području, piše The Maritime Executive.

Zapovjednik agencije izjavio je za lokalne medije da su primili dojavu o pronalasku prijenosnog hladnjaka od stiropora sjeverno od otoka Tabuhan, što je ukazivalo na vjerojatnost da se brod nasukao u tom području.

U ponedjeljak, 30. majaa, ribarski brod pronašao je četiri nestala člana posade Zidan Expressa na poziciji od oko 60 Nm od obale. Iscrpljeni, ali srećom preživjeli članovi posade plutali su na improviziranoj splavi puna četiri dana.

Prema riječima preživjelih brodolomaca, njihov je brod ostao bez pogona na uzburkanom moru, a nakon što je voda preplavila strojarnicu, izgubili su i radio vezu. Shvativši da je brod u opasnosti od potonuća, pronašli su nekoliko prijenosnih hladnjaka od stiropora koje su užetom privezali kako bi napravili improviziranu splav. Sa sobom su uzeli vodu i sušenu hranu prije nego su bili prisiljeni napustiti brod i otisnuti se na more na svojoj improviziranoj splavi.

Kako je izgledalo spašavanje posade potonulog broda, pogledajte u videu:

Najčitanije