7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Mitrović i inspektori da obuzdaju Morsko dobro i divlje graditelje na Kalardovu

Danas na gradilistu na kupalistu Kalardovo plusa

Građevinski inspektori Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u ponedjeljak će doći u Tivat i izvršiti uvid u aktivnost koje se obavjaju na Kaladrovu gdje je u toku izgradnja nove velike armirano-betonske ponte i još nekih objekata u zaleđu kupališta kojeg je ovdje JP Morsko Dobro iznajmilo jednoj tivatskoj firmi iza koje stoji ruski kapital. To je danas novinarima potvrdio predsednik Optine Tivat Željko Komnenović.

Juče smo objavili priču o najnovijem slučaju devastacije mora i obale izgradnjom velike aermirano-betonske ponte na zapadnoj strani kupalipta 9A iz Atlasa plaža i kupališta na Crnogorskom primroju JP-a Morsko Dobro iz Budve, a iza koje stoji tivatska firma “Kalardovo plus”. Iako je riječ o u međuvremenu propaloj, nelegalnoj improvizovanoj ponti koja uopšte i ne ulazi u zahvat tog kupališta, Morsko Dobro je 9.aprila dalo formalnu saglasnost firmi “Klardovo plus” da izvrši „rekonstrukciju  postojećeg mula na katastarskoj parceli 610 KO Đuraševići, shodno njegovoj namjeni  i u okviru predviđenih gabarita  prema urbanističko-tehničkim  uslovima, a sve u cilju otklanjanja opasnosti od ugrožavanja bezbjednosti korisnika predmetnog kupališta.“

Samo nekoliko dana ranije „Kalardovo plus“ je nelegalno izvodeći radove na državnom zemljištu u zaleđu zakupljenog kupališta radi izgradnje prilaznog puta i parkinga za parkiranje automobila posjetilaca plaže, oštetilo dio javne  vodovodne i elektroenergetske infrastrukture. Ovakav postupak te firme koja je na obali iznad kupališta sagradila i manji prizemni objekat ugiostiteljske namjene, ali i Morskog Diobra koje joj je aminovalo novo betoniranje mora, ogorčio je čelnike Opštine Tivat kji su saopštili da tivatski Vodovod neće dati formalnu saglasnost na urbanističko-tehničke uslove i projekat izgradnje turističih kapaciteta koje „Kalardovo plus“ želi sprovesti n ovim dijelu obale Tuvatskog zaliva nakon završetka predstojeće ljetnje turističke sezone.

Tivatzski čelnici su ogorčeni ovakvim postupanjem novog rukovodstva Morskog Dobra na čijem je čelu Mladen Mikijelj (DF), pa je gradonačelnik Komnenović julče novinarima kazao da ovo što se dešava na Kalardovu i oblipnoj uvali Brdišta „izmaklo kontroli lokalne uprave i to uopšte nije dobro.”

“Ja sam se tokom dana čuo sa ministrom uređenja prostora Ratkom  Mitrovićem i dogovorili smo da već u ponedjeljak dođe građevinska inspekcija države i pogleda te objekte, koji nisu usaglašeni sa lokalnom samoupravom. Da bi se dobili urbanističko tehnički uslovi  mora postojati saglasnost lokalne uprave, Vodovoda i kanalizacije, i organa Opštine Tivat. To se u ovom slučaju nije desilo. Ja sam i Morskom dobru prenio svoje nezadovoljstvo, jer oko tih projekata moramo postići dijalog i saradnju”- kazao je Komnenovič.

.On je istakao da lokalna uprava Tivta “neće dozvoliti devastaciju prostora i tome ćemo se veoma snažno suprostaviti.”

“Nama nije ostalo mnogo prostora, a malo ga je preostalo nakon katastrofalnog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Ako se ne izborimo da sačuvamo taj prostor, onda Tivat neće imati nikakvu perspektivu. U ponedjeljak će na teren izaći građevinska inspekcija zajedno sa Sekretarijatom za komunalni i inspekcijski nadzor, načiniće se zapisnici i nadam se da će se sa tom praksom prekinuti.”- istakao je tivatski gradonačelnik.

On je dan ranije u izjavi pozvao novo rukovodstvo Morskog Dobra predvođeno funkcionerom DF-a Mikijeljem, da “ne nastavlja pogrešnu praksu svojih prethodnika iz DPS-a koji su pojedinom povlašćenim investitorima omogučavali da rade bukvalno što im je volja na bilo kojem dijelu naše obale koji im je zapao za oko”.

Izvor:S.L.

Najčitanije