4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mitrović i Katić posjetili brodogradilište: Projekat od značaja za Herceg Novi, Crnu Goru i cijeli Jadran

Posjeta Brodogradilištu

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i kompanije Porto Montenegro obišli su danas brodogradilište Bijela – lokaciju nekadašnje “crne tačke” odakle se vršio odvoz grita, gdje su u toku završni radovi na projektu remedijacije zemljišta, započeti u martu 2019. godine.

Razlog posjete je početak značajnih radova u okviru Brodogradilišta Bijela: Izgradnja centra za popravku i remont jahti i superjahti.

Kako je istakao ministar Mitrović nakon obilaska, po dolasku na čelo ministarstva, postojao je otvoreni problem šta raditi sa daljim izvozom grita. Postojala je mogućnost i raskida ugovora sa kompanijom “Valgo”, što bi dalje dovelo u pitanje realizaciju ovog projekta.

Posjeta Brodogradilištu

-Bili smo istrajni i vodili duge razgovore i na kraju smo našli zajedničko rješenje, nakon čega su oni nastavili punim tempom da rade ovaj posao. Nalazi Centra za ekotoksikološka ispitivanja govore da se kvalitet vode mnogo popravio, to se vidi na osnovu istraživanja o uticaju zagađenja na školjke. Mi sada ne riješavamo samo problem ovog brodogradilišta, već i problem vodnog biodiverziteta na ovom području bokokotorskog zaliva. Naravno, sve to će uticati i na razvoj turizma, naglasio je ministar Mitrović.

On je posebno istakao problematiku oko studije lokacije, odnosno šta raditi dalje sa ovim prostorom i koliko ga ozeleniti.

Posjeta Brodogradilištu

-Kad bude završen objekat, to će biti zelena oaza. Hale će biti zadržane, a po krovovima i okolnim prostorima će biti implementirano što više zelena, kako bi cijeli prostor bio ogledni primjer uređene zelene površine, istakao je ministar Mitrović i naglasio da će budući Centar moći da remontuje sve tipove jahti, bez obzira na veličinu, što je značajno za Herceg Novi, Crnu Goru i Jadran. Prema planu, u junu će početi izgradnja centra za popravku i remont jahti i megajahti.

Predsjednik Katić naglasio je da mu je drago što se konačno privode kraju radovi na remedijaciji tla na prostoru brodogradilišta, ističući da su ovaj projekat i prostor od veoma velikog značaja za opštinu Herceg Novi, a posebno za područje mjesne zajednice Bijela.

-Ja sam i u prethodnom periodu imao sastanke i razgovore sa predstavnicima novih investitora, koji ovdje imaju pozamašne planove. Mi kao lokalna uprava podržavamo da se ovaj prostor konačno stavi u funkciju, jer je zaista katastrofalno da ovaj prostor ovako izgleda poslednjih nekoliko godina. Optimisti smo da nakon završetka radova u junu i investitori krenu sa njihovom realizacijom ovog projekta, kako bi konačno Herceg Novi i ovaj dio grada zaživio, kao što je bilo nekada ranije, naglasio je Katić.

Posjeta Brodogradilištu

Današnjem obilasku prostora brodogradilišta prisustvovali su i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur i direktor Uprave javnih radova Crne Gore, Boro Lučić.

Kompanija Adriatic 42 koja upravlja brodogradilištem u Bijeloj, dobila je urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju postojećih objekata. Jedna od kćerki-firmi kompanije PM Holdings Limited, koja je 2016. godine otkupila Adriatic Marinas koja realizuje projekat izgradnje i upravljanja marinom za superjahte Porto Montenegro, dobila je početkom septembra zeleno svijetlo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdavanjem urbanističko-tehničkih uslova.

Najčitanije