8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Morinja: Decenijama smo izloženi mržnji i omalovažavanju…

Morinj – protest

Mještani Mjesne zajednice Morinj negodovali su povodom otkrivanja spomen ploče žrtvama iz logora, na objektu bivše kasarne u Morinju, s početka devedesetih godina.

Spomen ploča je otkrivena juče u prisustvu crnogorskih ministara Raška Konjevića, Ranka Krivokapića i Adrijana Vuksanovića, ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda i hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana, te gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića.

Nekoliko desetina mještana pokušalo je tom prilikom da blokira dolazak crnogorske i hrvatske delegacija, kao i konvoja Vojske Crne Gore.

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti.

„U bespravnoj državi kakva je Crna Gora moguće je i to da mještani jednog malog i časnog mjesta kakvo je Morinj, ostanu zadnji na braniku države i njenih institucija. Kada već institucije ne rade svoj posao valjano onda im neko mora pokazati što se može a što ne može činjeti u ovoj našoj zemlji čuda. A ne mogu se postavljati kojekakve spomen ploče, namijenjene bilo kome a da se pri tom ne steknu zakonski uslovi.

Morinj oktobar 2022.

Mještani Morinja su to viđeli, a trebao je da vidi neko drugi, i ne dozvoli pojedinim, nazovi, ministrima da u svojoj režiji postavljaju spomen obilježja. Jedinstven slučaj u svijetu da ministar, kakav god, da sebi za pravo da mimo zakona, sramno i podlo obavi ovaj čin.

Mještani Morinja očekuju od Vlade Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Skupštine opštine Kotor, pa ako treba i od međunarodnih institucija, da se izjasne o ovom pitanju i, nakon jasne i nepobitne činjenice, izraze izvinjenje mještanima Morinja, koji su već decenijama izloženi mržnji i omalovažavanju zbog sabirnog centra koji je tamo postojao, a sada opet treba da budu šikanirani i vrijeđani zbog hrabrog jučerašnjeg čina.

Poslije donesene presude, mještani će tražiti, u skladu sa zakonskim propisima, da se u centru mjesta postavi tabla koja će podsjećati buduće generacije na sve patnje i jad mještana Morinja u proteklih više od trideset godina“, navodi se u reagovanju.

Najčitanije