26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Mula, Prčanja, Stoliva dočekuju turiste uz potpuno devastiranu cestu, rupe iz dana u dan sve veće

Jednu zakrpe, druga se otvori


Prevoz od Prčanja- Stoliva do Kotora i obratno za domaće vozače automobila postao je prava mora – s obzirom da mnogi to čine više puta tokom dana, izloženi su stalnom stresu u nastojanju da izbjegnu rupe, zakrpe, pukotine i utonuća asfalta, prilikom manevrisanja između velikih kamiona i autobusa uzanom priobalnom cestom. Rupe su svakim danom sve veće, oni koji su navikli na njih vješto ih zaobilaze, ali ima mnogo vozača koji nabasaju posred njih, pritom izbacujući šljunak i kamenčiće koji prijete da udare po pješacima. Čekajući nadležne opštinske službe da rade svoj posao, neki mještani su „krpili“ rupe puneći ih betonom, ali, čim jednu zakrpe, otvori se druga.

Mjesecima već priobalni put polako tone ka moru, od napuklina polako nastaju rupe, a kad padne kiša, tu nastaju bare, koje doprinose daljoj devastaciji, propadanju asfalta i drenaže.

-Ovuda svakodnevno prolaze djeca ka školi, iz škole, majke šetaju sa bebama u kolicima, sportisti trče, a ovaj put je postao opasan za kretanje. Nije bezbjedan za pješake, turiste koji dolaze na Prčanj zbog ljepote prirode. Iz rupa „štrcaju“ kamenčići, mogu nekoga da povrijede. Mnogo je djece i mladih koji voze trotinete, zaobilaze oštećenja na cesti i još više su izloženi opasnosti. Na nekoliko mjesta put je toliko utonuo, samo što ne propadne u more, a višetonski kamioni natovareni građevinskim materijalom tome još više doprinose. Kako će ovoga ljeta po ovakvom putu da nam dolaze turisti, ne znam, kaže stara Prčanjanka, te dodaje da je prava muka doći do Kotora kad krene sezona. Neki dan je, kaže, mijenjala tri prevoza da bi došla do Kotora: zbog gužvi u saobraćaju i kretanja kamiona lokalni autobusi užasno kasne, taksisti izbjegavaju kraće ture, te starijim mještanima preostaje jedino da pješače ili da se prevoze auto-stopom.

Cesta sve više tone

Ovaj proces devastacije traje dugo – tokom niza godina rezan je afalt, raskopavan je put kako bi se postavljale cijevi za električnu, vodovodnu i telekomunikacionu infrastrukturu, stalno je iznova „krpljen“ i asfaltitran, pa ponovo raskopavan, te su mještani jedno vrijeme koristili i „vodeni“ prevoz. Cesta se reže i raskopava svaki put kada se neki novi investitor priključuje na postojeću mrežu, što je vidljivo golim okom, a što automobilske gume dobro „pamte“.

Kako iz Opštine Kotor s jeseni najavljuju postavljanje kanalizacionog sistema kroz ovaj dio Bokokotorskoga Zaliva, mještani i mještanke Mula, Prčanja, Stoliva, sada već „istrenirani“ za kretanje i vožnju u ovakvim (ne)uslovima, spremni su za nove saobraćajne avanture, koje ih očekuju na kraju sezone. Do tada treba preživjeti i sa ovakvom katastrofalnom saobraćajnom infrastrukturom.

/M.D.P./

Najčitanije