11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Prčanja – hitna sanacija krova Doma kulture, vraćanje rive za javnu upotrebu

Mještani MZ Prčanj

Mještani i mještanke Prčanja iznijeli svoje predloge za poboljšanje uslova za življenje u mjestu



Građani/ke Mjesne zajednice Prčanj okupili su seu Domu kulture (Domu slobode) na poziv članova/ca Savjeta MZ, formiranog krajem avgusta.  Bila je to prilika da pokrenu razne inicijative, aktuelizuju tekuća pitanja, bolne tačke za cijelo mjesto, zapušteno nakon višegodišnjeg nefunkcionisanja mjesne uprave. U toku je priprema programa rada kotorskih mjesnih zajednica za iduću godinu, a rok za prijave predloga je do 31. oktobra, zbog čega je i održan ovaj sastanak. Među zanimljivim predlozima bio je i zahtjev da se uvede pijačni dan na Prčanju, ali za to će biti potrebno osloboditi prostor mjesne rive, koja je trenutno privatizovana.

Mještani žele da obnove pješačke staze koje vode brdom iznad mjesta, a iznesen je i predlog da se zaštiti i konzervira Stara župna crkva iz 14. vijeka, koja je dio prepoznatljivog prčanjskog kulturnog pejzaža i svjedok burne istorije. U plani je i koncipiranje kulturnog programa, u zavisnosti od slobodnih termina, ispiunjenih zakupninama, a pod hitno je krečenje i uređenje inventara zgrade Doma kulture.

-Što se tiče zgrade Doma kulture- Doma Slobode u kome bi trebalo da bude i kancelarija Mjesne zajednice,  najhitnija je popravka krova, koji prokišnjava, kao i sanacija prostorije za kuhinju i renoviranje sanitarnog dijela, toaleta i kupatila. Za popravku zgrade bilo bi potrebno da se uloži od 30 do 40 hiljada eura, u zavisnosti da li je oštećen samo pokrivač ili je to i cijela konstrukcija, kazala je za Boka news Milana Andrić, predsjednica MZ Prčanj.

Savjet MZ Prčanj

Najviše mještana izrazilo je bojazan u vezi nove infrastrukture- postavljanja kanalizacione mreže, s obzirom na zahtjevan postupak izvođenja radova kroz samu saobraćajnicu, zbog čega će Opština morati da razmotri pitanje alternativnog saobraćaja, kako bi mjesto moglo da funkcioniše tokom tih radova. Po zadnjim informacijama, radovi na postavljanju kanalizacije planirani su krajem ove i početkom iduće godine, međutim, saznajemo da ugovor sa izvođačem nije potpisan, što znači da to može biti i kasnije, pojasnila je Andrić.

– Jedan od najčešće pominjanih problema je uzurpacija- gazdovanje obalom, koja je prilično devastirana na cijeloj teritoriji Prčanja raznim korisnicima, bilo da su vlasnici ili to nisu, ili su to zakupci ponti. Najveća uzurpacija se odnosi na prčanjsku rivu. Svi mještani su za to da se traži revizija ugovora da se pod istim uslovima u narednom periodu omogući da vraćanje ovog javnog prostora građanima/kama, da im se vrati to pravo, a ne da se izdaje privatnicima za razne stvari, pri čemu je riva izložena riziku od zagađenja – ekološke devastacije (zbog izliva naftnih derivata). U interesu cijelog mjesta je otvorena mogućnost pristajanja svih vrsta plovila, naročito solarnih i hibridnih brodovaza prevoz mještana tokom sezone.

Prčanj – foto Boka News

 Ista stvar se dešava i sa prilazom Pošti i nekadašnjoj Gradskoj kafani, kako sa mora, tako i sa kopna, gdje je uzurpiran dio koji je ranije korišten za parking. Posebno ćemo pokrenuti inicijativa za obnavljanje Vaterpolo kluba “Val”, za čije potrebe je i napravljen bazen za trening, koji se zimi koristio kao zabran za barke, istakla je predsjednica MZ.

Na dnevnom redu su bili i komunalni problemi, nedostatak mjesta za odlaganje otpada, nepostojanje selekcije otpada, nelegalno izmještanje kontejnera u sred ljeta. Tu su i pitanja održavanja i rasvjete ulica, orezivanje zelenila i stabala, košenje, te nedostatak radnika za ove poslove. Ovo je potrebno da se obavlja i u Stolivu u na Muo, susjednim zajednicama, sa kojima mještani Prčanja namjeravaju da pojačaju saradnju.

Najčitanije