8 C
Kotor

Slušaj online radio

Studija održivosti Kotora kao turističke destinacije očekuje se krajem januara

Kotor – foto Boka News

Opština Kotor organizovala je danas radionicu povodom izrade Studije održivosti Kotora kao turističke destinacije a kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne uprave i javnih preduzeća. Studiju priprema dr Janisu Papasu evaluator održivih destinacija Globalnog savjeta za održivi turizam.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić istakao je da je Kotor  jedan od rijetkih gradova u ovom dijelu Evrope koji je ušao u proces procjene održivosti destinacije podsjetivši da su ovaj proces pokrenuli prije nekoliko mjeseci u saradnji sa GSTC-om i CLIA-om.

„Svi učesnici javnog života, organi gradske vlasti, državni organi, univerziteti, civilni sektor, privreda, preduzetnici, uzeli su učešća u ovom procesu i dali svoja zapažanja i inpute. Nakon prikupljanja svih informacija oni će obaviti jednu vrstu trijaže tih informacija i dostaviti gradu Kotoru do kraja januara procjenu uticaja“, najavio je Jokić.

Jokić je podsjetio da je ovakva procjena rađena i u Dubrovniku što je rezultiralo da taj grad mnogo objektivnije sagleda šta su njegovi problemi, ali i prednosti.

Kotor – foto Roko Stjepčević Boka News

„Na taj način uspjeli su da poslije određenog vremena izađu sa platfomama koje su pomogle održivost turizma. Dakle, platforma Respect the city o kojoj se puno pričalo u našem gradu i regionu u suštini je rezultat ovakve studije. Mi smo se opredijelili da napravimo jednaku takvu studiju, da neko sa strane, ko posjeduje potrebnu ekspertizu i znanje u ovoj oblasti, dobro sagleda našu destinaciju i kaže nam u čemu smo dobri, u čemu loši, šta da unaprijedimo i na koji način. Smatram ovo veoma značajnim za Kotor i za društveni život grada.

Jokić smatra da će nakon ovog procesa imati dokument koji će lokalnoj upravi precizno i matematički jasno predstaviti koji su to uticaji turizma na grad, te na koji način Opština treba da ide dalje kada je turizam u pitanju.

“Nakon dobijanja izvještaja, što se očekuje negdje do kraja januara, sve strategije biće naš dio posla“, istakao je Jokić.

Projekat izrade studije sprovodi Globalni savjet za održivi turizam, neprofitno udruženje pri UN-u, uz finansijsku podršku CLIA, Luke Kotor AD i Opštine Kotor u skladu sa već potpisanim ugovorom.

Izvor:CG News

Najčitanije