8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Prčanja stopirali istovar šljunka na plažu

Prčanj – Foto -M.D.P.

Vozač kamiona punog šljunka, kojim je trebalo da naspe plažu ispod kuće Pilastra na Prčanju, otišao je neobavljenog posla nakon burne reakcije mještana Markovog rta.

Kamion je bio pun bijelog tucanika, koji je privatno naručila vlasnica obližnjeg apartmana, ali su mještanke i mještani na vrijeme reagovali i spriječili da se isti izruči na plažu. Naglašavaju da su na zboru mještana odlučili da se prirodna plaža ne nasipa industrijski prerađenim šljunkom iz kamenoloma, jer to preporučuju i naučni radnici Instituta za biologiju mora, tvrdeći da se time narušava biodiverzitet morske vode.

Oni su postali odlučniji u svojim zahtjevima nakon što je privatni hotel na Markovom rtu, mimo ugovora sa JP Morsko dobro koji važi do 2023. godine, zauzeo skoro cijelu plažu koju su do lani koristili i mještani.

-Došao je kamion da izruči pijesak na ovu plažu, mi to ne dozvoljavamo, ne znamo ni ko je ni zašto je to tražio. Bitno je da smo ga istjerali – kažu mještani i podsjećaju da je prošle godine bio drugi vlasnik iz Rusije koji je na plažu iznosio stolove i stolice za goste i privatizovao ovaj prostor.

-Dobro je što kamion nije istovario šljunak, jer se prethodno nisam konsultovala sa mještanima, niti sam tražila dozvolu Morskog dobra, nisam ni znala da treba. Drago mi je da sam upoznala komšije, nadam se da ćemo biti prijatelji, jer smo mi na istoj strani. Htjeli smo da uljepšamo plažu, da izravnamo pijesak, da bude dobro za sve. Znam da je ovo državna plaža, tu je ribarska posta, nismo htjeli ništa loše da uradimo, već da budu zadovoljni i naši gosti i naše komšije. Fale nam mjesta za parking, nema kanti za smeće, posjetioci bacaju otpad po plaži, a mi to uveče skupljamo i čistimo da bi ujutro bilo uredno. Nabavili smo i kante za smeće, ali nam nisu dozvolili da ih postavimo, a mi samo želimo da svima bude dobro – kaže Nataša Zagribeljnaja iz Rusije, koja je naručila šljunak za plažu.

Kupalište zapušteno, neočišćeno

Posjetioci plaže kažu da je ona zapuštena, neočišćena, puna jaruga.

-Za nas sirotanoviće dobro je i ovo, ali nije u redu da pojedinci prihvate plažu kao svoju ličnu imovinu, da praktično osim njihovih gostiju koji im plaćaju, drugi ne mogu da imaju pristup. To je ipak stvar naših gazda, mi smo samo na odmoru, poručuju gošće na plaži iz Prilepa, Medveđe, Prokuplja, Novog Sada, Zrenjanina, Banjaluke.

Duško Tešovićiz UO Mjesne zajednice Prčanj kaže da se na ovu plažu izlivaju sve atmosferske vode iz dvorišta hotela, jer nisu napravili uredni odvod, te se tako prave jaruge na plaži.

/M. D. Popović/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Izvor:Dan

Najčitanije