10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Prihodi od turizma skoro na nivou 2019. godine

Kotor 2021. – foto Boka News

Prema podacima NTO na dan 10. jun, u Crnoj Gori boravilo je 42.500 turista, od čega su 41.000 stranaca. U odnosu na isti period prethodne godine, imamo 60 odsto više turista. Ono što je posebno značajno jeste da je prihod od ino turista 86 odsto veći nego prošle godine, a skoro 96% je ispunjenost u odnosu na čuvenu 2019. godinu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističkih sezona, kojom je predsjedavao.

On je istakao da se ulažu veliki napori u rješavanju problema koji se javljaju u pripremi same turističke sezone i da postoji volja svih aktera da ovu sezonu dočekaju spremniji nego ikad.

On je podsjetio da je boravio u zvaničnoj posjeti Srbiji i Bosni i Hercegovini, gdje je, u saradnji sa NTO-om, realizovana veoma uspješna promocija Crne Gore kao turističke destinacije.

– Mislim da smo poslali poruke, koje treba da budu karakteristične za Crnu Goru, a to je otvorenost, pružena ruka dobrodošlice svima i želja da budemo dobri domaćini – kazao je Đurović.

Sekretarka Koordinacionog tijela i Direktorica za razvojne politike u turizmu, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, istakla je da preliminarni podaci opravdavaju velika očekivanja od turističke sezone.

– Mjesta za optimizam ima. Veliki broj gostiju je prisutan u Crnoj Gori, a posebno na primorju. Ipak, da bi sezona bila uspješna neophodno je da efikasno i odgovorno koordiniramo aktivnosti. Saradnja svih članova Koordinacionog tijela, ali i saradnja na niovu privatno-javnog partnerstva je imperativ uspješne realizacije sezone i to je nešto što kroz ove sjednice moramo njegovati – objasnila je Gardašević-Slavuljica.

Državni sekretar za turizam Damir Davidović naveo je da će rad ovog tijela biti još intenzivniji.

– Polako ulazimo u “visoku sezonu”, koja će sa sobom donijeti i potencijalne izazove, koje, kontinuiranim radom i efikasnom komunikacijom moramo prevazići, a sve u cilju što uspješnije ljetnje turističke sezone – poručio je Davidović.

Predsjednik opštine Herceg Novog Stevan Katić kazao je da se od prestojeće turističke sezone može očekivati da bude na visokom nivou.

– Danas imamo 9.000 turista u Herceg Novom, što je negdje oko 170 odsto ostvarenog prometa u odnosu na uporedni period prethodne godine i značajno više nego 2019. godine. Svi hotelski kapaciteti su popunjeni do kraja oktobra i ako uzmemo u obzir ukupan potencijal, očekujem da 2022. prevaziđe rekordnu 2019, a da li će se ovaj moj entuzijazam obistiniti, vidjećemo krajem oktobra – poručio je Katić.

Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje turističkih sezona donijelo je niz zaključaka koje se odnose na preporuke nadležnim organima na svim nivoima, turističkoj privredi, kojima se želi dati snažan impuls i stvoriti uslovi, koji će turističkim poslanicima pomoći u organizaciji ukupne turističke ponude.

Učešće u raspravi na konkretne teme uzeli su predstavnici turističkih opština, ministarstava, Uprave policije, javnih preduzeća, itd.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije