16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani protiv davanja u zakup Muljanske rive

Muo riva

Zbor građana Mjesne zajednice Muo, 21. avgusta jednoglasno je donio odluku protiv davanja u zakup Muljanske rive – mandraća i parkinga uz rivu.

Oni proučuju da su prvu Muljansku rivu “sagradili su tadašnji mještani Mula, naši pradjedovi, ribari”.

Mandrać je sagrađen kao zaštita ribarskim brodicama, a riva kao mjesto gdje su se sušile i šile ribarske mreže.

Posljednje renoviranje Muljanske rive flnansirao je USAID, kao poklon mještanima. Riva je tada uređena kao centar sela sa šetalištem. USAID je flnansirao 70% uređenje rive, a Mjesna zajednica i Opština Kotor 30%. Morsko dobro nije učestvovalo u uređenju rive tom prilikom.

U junu mjesecu ove godine objavljen je tender u Morskom dobru za davanje u zakup rive i mandraća. Pošto je Morsko dobro kontaktiralo predsjednika MZ Muo, Milorad Mišo Krivokapić je tražio da se mandrać ne da u zakup, što mu je službenica Morskog dobra i usmeno obećala. Predala je i pismena primjedba da mandrać ne uđe u zakup, ali je Morsko dobro ignorisak ovaj zahtjev, kaže se u saopštenju.

Stanovnici mjesta dobro pamte kako je izgledala Muljanska riva i posebno akvatorij. kada je ruska kompanija zakupila rivu i napravila Marinu Muo. Bili smo svjedoci velikog zagađenja, jer su se hemijski toaleti praznili u more, po površini je plutala nafta i radnici su stalno bacali deterdžent za suđe da bi sakrili tragove zagađenja. Morsko dobro je bilo upoznato sa ovimzagađenjima, ali je ignorisalo dopise mještana.

Da bi neki vez postao Marina, mora da ispunjava osnovne tehničke uslove, barem WC i da ima protivpožamu zaštitu. Nije dovoljan samo vez. Nije u redu da u moru pored rive, u centru sela plutaju fekalije, deterdženti i nafta.

Muo foto Z.Nikolić

“Molimo gradonačelnika grada Kotora da nam pomogne u očuvanju centra sela kao mjesta okupljanja građana. Muo kao selo nema ni trotoare, ni igralište, riva je jedino mjesto gdje seokupljamo i gdje se djeca igraju.

Davanje u zakup stoljetnog mandraća, domicilno stanovništvo gubi pravo na vez barki. Tako domaće stanovništvo, čiji su preci izgradili rivu, treba svoje barke da izvade iz mora, čime ze gubi osnovni smisao posebnog načina života u malom primorskom mjestu” – kaže se u dopisu koje potpisuje predsjednik MZ Muo Milorad Mišo Krivokapić

Najčitanije