11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Mlade upoznaju sa vrijednom baštinom – “Vikend u znaku nasljeđa”

Nasleđe

“Vikend u znaku nasljeđa” naziv je dvodnevne manifestacije koju će, podržavajući inicijativu Bokobran posvećenu zaštiti prirodnih i kulturoloških vrijednosti Boke Kotorske, u subotu 28. i nedjelju 29.oktobra u ta dva grada prirediti NVO Naša akcija iz Kotora i Kulturno-zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva iz Tivta.

Manifestacija sa fokusom na graditeljsko odnosno arheološko nasljeđe i mobilisanje zajednice u prepoznavanju, zaštiti i valorizaciji kulturnog pejzaža, realizuje se u sklopu šireg projekta snaženja organizacija civilnog društva u Crnoj Gori nazvanog StroNGO, a koji podržava Delegacija EU u Crnoj Gori i finansira se iz sredstava IPA programa.

U palati Bizanti u Kotoru u subotu će tako biti održana konferencija pod nazivom “Arheološki predio Boke Kotorske- kamenje spoticanja”, dok je nedjeljni program u Gornjoj Lastvi fokusiran na mlade i naslovljen  je “Nasljeđe za mlade.”

Fokus stručno-naučnog aspekta manifestacije je skrenuti pažnju javnosti na brojne riziko faktore koji prijete kulturnom pejzažu Boke Kotorske, sa fokusom na arheološki pejzaž, koji nam bukvalno nestaje pred očima, velikim dijelom neprepoznat i u krovnom nacionalnom dokumentu za ovu oblast- Arheološkoj karti Crne Gore”- saopštili su danas iz Inicijative Bokobran.

Ovo neformalno udruženje građana  se kroz konkretne akcije, nastoji predstaviti kao platforma za saradnju pojedinaca, profesionalaca i organizacija, a u cilju prepoznavanja, zaštite i razvojne valorizacije prirodnih, kulturnih i kulturoloških vrijednosti Boke Kotorske.

Gornja Lastva
Gornja Lastva

Na konferenciji “Arheološki pejzaž – kamenje spoticanja” u Kotoru, govoriće arhitekta-konzervator Aleksandra Kapetanović iz NVO “Expeditio”, arheolozi dr Jovan Martinović,  mr Vilma Kovačević, mr Miloš B. Petričević, pasionirani istraživač prošlosti Tivta, Dragan Rajčević, muzeolog i istoričar Filip Bubalo iz NVU “4 grada Dragodid” iz Hrvatske, te arhitekta Vuk Čvoro iz NVO Sinergija Herceg Novi.

Suhozid

Drugog dana “Vikenda u znaku nasljeđa”, u nedjelju u Gornjoj Lastvi kod Tivta, KZU Napredak priređuje cjelodnevnu radionicu za mlade u društvu Filipa Bubala, jednog od pokretača i aktiviste udruge Dragodid. Osim što će učiti osnove drevne graditeljske tehnike suhozidanja, mladi će u Gornjoj Lastvi imati priliku i za diskusiju o svim prethodnim i stečenim znanjima na temu očuvanja i značaja kulturnog nasljeđa, na okruglom stolu koji će moderirati predsjednica NVO Naša akcija, Patricia Pobrić.

Izvor:S.L

Najčitanije