21 C
Kotor

Slušaj online radio

PK “Subra” proslavio 85 godina postojanja

Proteklog vikenda je PK “Subra” kod planinarskog doma “Za Vratlom” obilježio jubilej, 85-ogodišnjicu osnivanja. Program, “Planinarski  vikend” je uključivao obilazak speleo-arheološkog lokaliteta  Žlijebska jama, prezentaciju vertikalnih sportova na Radovića gredi,  dodjelu plaketa i zahvalnica, te planinarski uspon na Subru (1674 m),  vrh po kome je klub i nazvan.

U domu su se okupili planinari i ostali ljubitelji prirode iz Herceg Novog, Kotora, Tivta, Bara, Podgorice,  Danilovgrada, Dubrovnika, Sarajeva, te Rusije i Ukrajine.

U subotu je do Žlijebske jame izašlo preko 70 učesnika, pretežno  članova planinarske sekcije “Novski tići” pri OŠ “Milan  Vuković”, gdje im je Željko Starčević, član “Subre”, ali i  zaposlenik  Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, diplomirani arheolog,  održao predavanje o Žlijebskoj jami kao speleo-arheološkom  lokalitetu.

Oni najhrabriji su se zatim okušali u vertikalnim  sportovima na poligonu Radovića greda u blizini doma “Za Vratlom”  (1160 m), gdje je naveče organizovano svečano uručenje zahvalnica i  plaketa kluba. Zahvalnice su dobili PK “Vjeverica” iz Kotora,  Planinarska sekcija “Novski tići”, preduzeća “Val”,  “Katunjanin”, “Čistoća”, Agencija za gazdovanje gradskom  lukom, te Turistička organizacija Herceg Novog, a od pojedinaca Savo  Pavlović.

Razgledanje pećine kod Žlijebske jame

Plakete su uručene HPD “Dubrovnik”, kao jednoj od strana  koja je učestvovala u formiranju i pomagala početke rada “Subre”,  Ljubiši Matkoviću, bivšem predsjedniku PK “Subra”, za  unapređenje rada kluba, kao i Srećku Žitniku, zaslužnom za  unapređivanje smještajne infrastrukture “Subre”. nakon svečanosti  organizovano je druženje uz logorsku vatru i večera, dok je za  nedelju, kao centralni događaj, ostavljen uspon na Subru, u kojem je  učestvovalo pedesetak planinara. najzanimljiviji detalj sa uspona bio  je prolazak kraj Subrine kapije –kamenog mosta, remek-djela prirode  ove jedinstvene planine.

Izvor:PK Subra

Najčitanije