24 C
Kotor

Slušaj online radio

 Mladi kotorski amateri na 31. KFPD- budućnost Kotorskog pozorišta

Grupa Jugostalgičara

Brusili teatarski zanat kroz „Jugostalgiju“


Predstava „Jugostalgija“ rađena po motivima TV- filmova „Tesna koža“ i „Ivkova slava“, u režiji i po tekstu Vojina Begovića, kotorskog gimnazijalca, izvedena je na Ljetnjoj pozornici u pratećem programu Kotorskog festivala pozorišta za djecu, uz učešće brojne ekipe mladih amatera- entuzijasta nazvanih „3B“ iz Kotora, koji su glumili, pjevali, svirali i samostalno obavljali sve poslove oko kostima, svjetla, zvuka, rekvizite…. Pravi tim za „Kotorsko pozorištance“.

 S obzirom na kratak rok u kom je predstava osmišljena i realizovana, bez mnogo vremena za probe i „brušenje“ finesa, zbog obaveza u školi, nije čudo što je na kraju malo zakazala tehnika, te je mikrofonija omela i glumce, ali to nije spriječilo publiku da uživa i da nagradi mlade entuzijaste aplauzom i ovacijama.

 Učesnici predstave su tek upisani gimnazijalci, oni koji su upravo izašli iz klupa osnovnih škola „Njegoš“ i „Savo Ilić“ i oni stariji – mlađi godinu, dvije. Što glumci, što statisti – ukupno njih dvadeset dvoje-troje.

-Iako nije sve ispalo kako je trebalo, zadovoljan sam, s obzirom da smo predstavu spremali manje od mjesec dana. Napisao sam određene dijelove, ali sam to samo prilagodio sceni. Riječ „Jugostalgija“ sam izmislio, to je kovanica od „Jugoslavija“ i „nostalgija“, ta verzija se najljepše uklopila u koncept predstave. Nadam se da smo uspjeli da objasnimo naziv samim izvođenjem. Cilj nam je da gledaoce potsjetimo na legende naše kinematografije, filmove i glumce, da ih ne zaboravimo. Izdvojili smo „Tesnu kožu“ i „Ivkovu slavu“, ali tu ima mnogo njih- da smo obuhvatili sve što mi je palo napamet, predstava bi trajala četiri sata, kaže u šali Vojin Begović, koji je ujedno i glumio likove Srećka Šojića- u prvom dijelu i Kalče- u drugom dijelu komada. Naravno da je i pjevao…

Ovakva sjajne ekipa potencijal je za buduće Dječije-omladinsko pozorište u Kotoru, čije se osnivanje već godinama samo najavljuje, a nikako da se osnuje. Begović za to ima predispozicije i po svom pretku Boru Begoviću, doajenu Kotorskog pozorišta.

-Čekamo Pozorište, tu smo kad dođe, imamo volje i energije. Nadamo se da ćemo jednoga dana nastupati i u glavnom programu Festivala. Za mene je režija jedan od dječačkih snova. Vojin i ja smo proveli djetinjstvo u školama glume Petra Pejakovića i Slaviše Grubiše, mi ovo baš volimo. To se vidi, sami smo radili sve. Meni je ovo već deseta godina na Festivalu, tu sam odmalena. Prošle godine smo isto radili predstavu pod nazivom „Infinita sineptias“ (Beskrajna glupost), kaže Drago Rapovac, koji se predstavio u ulogama Ivka i još nekoliko njih (Doktor Mile i Stariji sin).

Glumili, pjevali, igrali

Pored Begovića i Rapovca, glumili su: Anastasija Sredojević, Đuro Perović, Dorijan Kovačić, Zlata Marković, Elena Simović, Ksenija Kovačević (naratorka), Marta Borović, Viktor Šljuka, Filip Živković, Hana Veselinović, Anja Ćosović, Zoja Vasiljević, a ritmom i muzikom glumce su ispratili Vasilije Ševaljević (doboš) i Damjan Dževerdanović (harmonika). A iza scene, u „bekstejdžu“, dragocjena podrška su bili Tara Radonjić, Iris Mračević, Ljubica Vučković i Matija Jovanović. Ton i muziku odradio je Radomir Roganović, a za svjetlo je bio zadužen Damjan Bulatović (koji nisu imali nijednu probu osim ove generalne). Mnogi prijatelji, roditelji i rodbina bili su im dragocjeni oslonac u ovom scenskom podvigu.

Na programu

Predstava Kada je sve bilo zeleno, Teatra ”Ključ” iz Izraela izvedena je u Kulturnom centru ”Nikola Đurković“. Na Pjaci od kina razgovoralo se o knjigama Kotorske legendice, Kotorske pričice o nasljeđu i Korak po korak muzej u izdanju OJU ”Muzeji” Kotor. Performans Svi na ples na Trgu od oružja održale su male plesačice Studija za balet i ples ”Mala sirena” iz Kotora.

Večeras (petak, 7. juli) u Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’ u 20 h članovi Neamera pozorišta, izvešće predstavu Gospodin i gospođa Kraft – priča o papirnim maskama, a na Trgu od oružja u 21 h nastupiće Plesni studio ”Infinity” iz Kotora.

Najčitanije