20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi Sad i Tivat potpisali sporazum o saradnji

Novi Sad i Tivat potpisali sporazum o saradnji

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović potpisali su danas Sporazum o uspostavljanju saradnje između ova dva grada. Novi Sad i Tivat deceniju unazad grade prijateljske odnose, koji su ovim najvišim pravnim aktom između dvije teritorijalne jedinice i formalizovani.

Sporazum predviđa institucionalnu, ali i saradnju u oblasti turizma, te održavanje sportskih i kulturnih manifestacija. U fokusu je i saradnja u sferi osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, razmjena ekspertize i znanja u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja prirodnim resusrsima.

“Ponosni smo što je Novi Sad, pored postojeća 24 prijatelja koje već ima, dobio još jednog novog, a to je Tivat koji je sada naš pobratim. Ovo je vid stvaranja još boljih veza i saradnje u oblasti kulture, sporta, turizma, zaštite životne sredine. Mislim da možemo jedni od drugih puno da naučimo i da jedni drugima puno pružimo. Ovo je, kako za mene tako i za Novosađane, jedan izuzetan dan kada smo i formalno pravno postali bratski grad sa našim dragim prijateljima“ – poručio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović je istakao da je privilegija i zadovoljstvo potpisati sporazum o saradnji sa Novim Sadom.

“I ranije je bila veoma živa i intenzivna saradnja između naša dva grada i realizovano je na desetine projekata u okviru Dana Tivta u Novom Sadu i Dana Novog sada u Tivtu. U jednom trenutku smo shvatili da se ti odnosi moraju formalizovati i ja se zahvaljujem kako Milošu Vučeviću, bivšem gradonačelniku Novog Sada sa kojim smo potpisali pismo namjere, tako i sadašnjem gradonačelniku Milanu Đuriću sa kojim ćemo intenzivirati saradnju u svim oblastima koje su od interesa za građane Tivta i Novog Sada, a sa fokusom na kulturu i kulturnu razmjenu i saradnju. Posebno nam je dragocjeno iskustvo koje je Novi Sad stekao u procesu za dobijanje titule Evropske prestonice kulture i trudićemo da iskoristimo njihovo znanje“ – kazao je Komnenović.

Novi Sad i Tivat potpisali sporazum o saradnji

Delegaciju Novog Sada čine dr Dragan Stajić član Gradskog vijeća za zdravstvo, Ognjen Cvetićanin, član Gradskog vijeća za sport i omladinu i Radovan Kovačević, načelnik Gradske uprave za obrazovanje. Potpisivanju Sporazuma ispred Opštine Tivat prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine Tivat mr Miljan Marković, potpredsjednici opštine dr Andrija Petković i mr Jovan Brinić, kao i član Skupštinskog odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju Vatroslav Belan.

Ovom sporazumu prethodilo je potpisivanje Pisma o namjeri uspostavljanja saradnje, koje su u februaru 2022. godine svojim potpisima ozvaničili tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i prvi čovjek Tivta Željko Komnenović.

Najčitanije