20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Mladi, talentovani umjetnici nastupiće u junu sa Crnogorskim simfonijskim orkestom

CSO orkestar

Studenti Muzičke akademije Cetinje prošli audiciju Muzičkog centra Crne Gore



Flautistkinja Marija Sinđić, koja je Osnovnu muzičku školu završila u Bijelom Polju, a maturirala u Srednjoj muzičkoj školi “Vida Matjan” u Kotoru (u klasi profesorki Andreje Živković i Tamare Knežević), jedna je od četvoro mladih umjetnika koji će imati priliku da 26. juna nastupe kao solisti na koncertu sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom upravom maestra Marka Korovića. Uz Mariju, audiciju koju su za studente Muzičke akademije Cetinje organizovali poslenici Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore i Izdavačko-eduktivnog sektora JU Muzičkog centra Crne Gore, prošli su i pijanistkinja Lucija Ulićević, gitarista David Marton i violinista Viktor Huter. Morton je inače angažovan kao predavač, takođe u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru.

 Ovaj sjajni “kvartet” odabrao je žiri koji čine dekanica i vanr. prof. Tatjana Krkeljić, red. prof. Predrag Janković sa MA na Cetinju i šef- dirigent CSO Marko Korović.

-Kao plod uspješne saradnje visokoškolske, akademske institucije i Muzičkog centra Crne Gore na koncertu koji će se održati u junu, pored odabranih solista zajedno sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom dio ansambla biće sastavljen od studenata sa Muzičke akademije, a na programu će biti kompozicije iz opusa V. A. Mocarta: uvertira za operu Figarova ženidba, Koncert za flautu i orkestar K313 (prvi stav), Koncert za klavir i orkestar br. 23 (drugi stav); M. Đulijanija – Koncert za gitaru i orkestar broj 1 (treći stav) i K. Sen-Sansa Introdukcija i Rondo kapričozo, saopštila je Milena Đergović iz MCCG.

Ovim korakom Muzički centar Crne Gore u saradnji sa Muzičkom akademijom Univerziteta Crne Gore još jednom je potvrdio da je na putu prepoznavanja, vrednovanja i podržavanja mladih talentovanih umjetnika iz naše zemlje, kao i da je saradnja sa obrazovnim ustanovama od vitalnog značaja za razvoj i njegovanje muzičke kulture i umjetnosti.

/M.D.P./

Foto: CSO (Muzički centar CG)

Najčitanije